Snad až na jednu výjimku. Ve vedení města totiž bude mít Hradec poprvé ve své historii také ženu, kterou je druhá místostarostka Petra Blížilová (ČSSD). Do funkcí starosty a prvního místostarosty byli podle očekávání zvolení Stanislav Mrvka a Bohumil Komínek, kteří tyto posty zastávali v uplynulém volebním období.
Než nově zvolení zastupitelé přistoupili k volbě vedení města a členů rady, čekala je ještě jiná povinnost, a tou bylo složení zastupitelského slibu. Ten potvrdili svým podpisem a rukoudáním zastupitelce Sabině Langerové, která byla až do zvolení starosty pověřena vedením schůze. Věrnost České republice a jejím zákonům přísahalo všech 27 zastupitelů, včetně Karla Matouška (SNK-ED), jenž mandát získal po rezignaci Josefa Nejedlého.
Přestože koalice ČSSD, SNK-ED a ANO 2011 dala bez problémů dohromady nadpoloviční většinu šestnácti hlasů, neházela flintu do žita ani opozice. Zastupitel Volby pro město Otakar Kinšt napadl koncepci sedmičlenné rady a usiloval o změnu tohoto modelu.
Poukázal na to, že změna organizační struktury nebyla 
s ostatními zastupiteli projednána a ekonomický přínos snížení počtu radních z devíti na sedm je prakticky nulový.
„Proto navrhujeme zachovat ustálený počet členů rady na devíti a uložit radě připravit návrh změny organizační struktury, včetně nastavení procesů svého jednání i směrem ke komisím," přednesl stanovisko Volby pro město Otakar Kinšt.

 Návrh Otakara Kinšta však zastupitelé neposvětili a volba vedení města i radních se tak ubírala směrem, který navrhla koalice.Jako prvního zvolili zastupitelé starostu Stanislava Mrvku, pro něhož zvedli ruku dokonce i někteří jeho političtí soupeři, včetně Tomáše Blábolila (ODS), který se v předvolební kampani netajil svými starostenskými ambicemi. Jak uvedl jeho stranický kolega v zastupitelstvu Radim Staněk, je tento postoj logický. „My respektujeme volební výsledek, a také to, že ČSSD jako vítěz voleb má na post starosty nárok. Proto jsme také jeho volbu podpořili," zdůvodnil ruce zvednuté pro Stanislava Mrvku.
K místostarostům a radním už sice opozice tak shovívavá nebyla, ale i tak byli všichni navržení zvoleni bez větších komplikací.
Jindřichův Hradec tak mimo jiné poprvé získal zástupkyni něžného pohlaví ve vedení města, druhou místostarostku Petru Blížilovou.
„Nemyslím si, že je důležité, že jsem žena. Já se to budu hlavně snažit dělat alespoň na té úrovni, jako tomu bylo za Pavla Vejvara. A doufám, že se mnou budou občané spokojení. Věřím, že mě nebudou hodnotit podle toho, zda je místostarostkou žena, ale spíše na základě toho, že také něco umí," řekla v první reakci na své zvolení místostarostka, která by se podle svých slov měla starat zejména o oblast ekonomickou, sociální a životní prostředí.
V závěru schůze si vzal slovo nově zvolený starosta Stanislav Mrvka, který vyslovil politování, že povolební vyjednávání se neobešlo bez ideologických předsudků. Deklaroval svou ochotu ke spolupráci se všemi napříč politickým spektrem a požádal zastupitele o vstřícnost a konstruktivní práci pro město.
„Jestliže máme někde opravit chodník nebo prodat nějaký pozemek, což jsou věci, které zajímají lidi především, tak to přeci nemůže mít nějakou stranickou nálepku. Já bych byl rád, aby se naše práce odvíjela především podle našich možností, abychom občany, kteří nám dali své hlasy, nezklamali. A abychom hájili především jejich zájmy," apeloval Stanislav Mrvka.Složení jindřichohradecké radnice a počty zastupitelů.