To bude ve většině případů znamenat, když už ne zavření celého zařízení, tak minimálně zrušení akutního lůžkového oddělení. Dostupnost lékařské péče se tak pro mnoho pacientů stane daleko hůře dostupná, zejména pro starší lidi z venkova.

Smlouvy byly ukončeny ke konci roku se všemi nemocnicemi a nového podpisu se dočkají jen ty, které se se zástupci pojišťoven dohodnou na nových podmínkách. V případě některých ekonomicky nerentabilních zařízení však k dohodě s největší pravděpodobností nedojde.

Jaká je situace na Jindřichohradecku, jsme zjišťovali přímo u těch nejpovolanějších. „Obyvatelé celé spádové oblasti jindřichohradecké nemocnice mohou být v klidu. S pojišťovnami jsme se dohodli už před časem, a to dokonce jako první v Jihočeském kraji," uklidňuje předseda představenstva Miroslav Janovský.

Nemocnice nebude muset ani žádným závažným způsobem omezit svůj provoz.
„V počátku vyjednávání to vypadalo, že se budou rušit lůžka na dětském oddělení nebo chirurgii. Nakonec jsme však přišli pouze o čtyři místa na očním, kde se tak jako tak provádí většina úkonů pouze ambulantně. Kdybychom ale i zde potřebovali některé pacienty hospitalizovat, jsme připraveni je umístit na jiných odděleních," ubezpečuje Miroslav Janovský.

Na seznamu zveřejněném na stránkách Asociace českých a moravských nemocnic je uvedený seznam špitálů, které by měly smlouvu s pojišťovnami získat. Dačická nemocnice na něm však chybí.
Předsedkyně představenstva Nemocnice Dačice Miroslava Člupková předpokládá, že je to dané tím, že v Dačicích není akutní lůžková péče.  „Samozřejmě i nám zdravotní pojišťovny vypověděly smlouvy, jako by to byla akutní péče. Bohužel, do současné doby nemáme potvrzeno návrhem smlouvy ani 56 našich lůžek v léčebně dlouhodobě nemocných," sdělila Miroslava Člupková.

V krizovém scénáři by tak mohla nastat situace, že by se v Dačicích redukoval počet lůžek v léčebně dlouhodobě nemocných, nebo by se nasmlouval v rámci kraje. „Jsme ve velké nejistotě. Stále přijímáme pacienty a léčíme je, ale je otázkou, kam bychom je přesunuli, kdybychom nakonec smlouvu neměli," dodala.