Očitým svědkem scény, na kterou jsou zvyklí zaměstnanci veřejné správy spíše v násilím zmítaných oblastech Blízkého východu než v poklidném jihočeském městě, byl i tajemník úřadu Karel Přibyl.

„Asi čtvrt hodiny před třináctou hodinou jsem šel z horního patra dolů, a když jsem byl na odpočívadle, tak jsem viděl, jak dole u nástěnek stojí nějaký muž. Moc jsem mu nevěnoval pozornost, akorát mi bylo divné, že v takovém teple má na sobě hutnou tmavou mikinu s kapucí na hlavě," popisuje začátek dramatu Karel Přibyl, kterému prý jinak nebyl ze začátku útočník nijak podezřelý.

„Spíše to vypadalo, že si čte letáky. Najednou se ale ohnul a něco dělal. Až potom mi došlo, že asi právě zapaloval tu láhev. Hodil ji proti schodišti a začal utíkat k připravenému kolu, na němž ujel," líčí průběh útoku tajemník a dodává, že na schodišti okamžitě vyšlehly plameny.

„Byly asi půl až tři čtvrtě metru vysoké. Měl jsem strach běžet okolo, aby to tam třeba nějak nevybouchlo, tak jsem utíkal nahoru a volal jsem na místní správu. Než jsem se vrátil, už jeden z našich zaměstnanců hasil," vypráví Karel Přibyl.

Do boje s plameny se pustil pracovník oddělení výpočetní techniky Ondřej Černý, který prý zprvu ani nechtěl uvěřit tomu, že by k něčemu takovému mohlo na chodbě budovy dojít.
akovým nezvykle tichým až úzkostným hlasem volá: Ježíšmarjá, hoří schody. Já jsem se jí ptal, co to povídá, jestli si dělá legraci," vypráví Ondřej Černý, který ale příliš dlouho neváhal a jakmile zjistil, že se opravdu nejedná o žádný žert, dal se okamžitě do hašení.

„Vykoukl jsem ven a vidím, že je to pravda, tak jsem šel okamžitě k věšáku pro klíče od místnosti, kde je hasicí přístroj a jen jsem si říkal: Proboha, ať tam jsou. Naštěstí tam byly, a pak už to šlo ráz na ráz," uzavírá líčení svého boje s plameny výpočetní technik.

Nebezpečnému žháři se mezitím podařilo zmizet a většina lidí na ulici ani nezaregistrovala, že k něčemu došlo. Majitel pekárny na protějším chodníku Martin Fousek si prý všiml až příjezdu policejních aut. „Toho paliče jsem bohužel neviděl, ale cvrkot tu byl potom pořádný. Doufám, že jej chytí a zavřou na hodně dlouho. Nejspíš je asi naštvaný na stávající systém, což se třeba dá pochopit, ale takhle se vážně neprotestuje, vždyť mohl ohrozit spoustu lidí. Navíc tím, že to hodil na schody, by jim zablokoval i východ z budovy," poznamenal pekař.

Že se jedná o jedince, který si tak vyřizuje své účty s úřední mocí, je značně pravděpodobné. Jak totiž sdělil krajský policejní mluvčí Jiří Matzner, není středeční útok v Jindřichově Hradci první. Už v noci ze soboty na neděli přistál molotovův koktejl před budovou Policie České republiky. V tomto případě se však smrtící náplň lahve nevzňala a nemohla tak způsobit žádné škody. „Určitě jsme to nepodcenili, ale čekali jsme na potřebné expertízy a nejdříve se to jevilo spíše jako nějaká klukovina či ojedinělý exces. Druhý útok nás ale přesvědčil, jak vážně to pachatel myslí," vysvětlil Jiří Matzner, podle něhož prý nyní policejní specialisté zjišťují, jaká látka byla vlastně k výrobě zápalné lahve použita.

Podle Deníkem osloveného armádního pyrotechnika, jehož jméno má redakce k dispozici, ale z pochopitelných důvodů jej nemůže uveřejnit, jsou v zásadě dvě možnosti.

„Jde o to, zda láhev hořela už za letu, nebo se vznítila až po dopadu. V tom prvním případě se většinou jedná o jakoukoliv hořlavou látku, jako je třeba benzín. Často je doplněna třeba o rozpuštěný polystyren či gumu, což z toho dělá jakousi obdobu napalmu. Nebezpečí je hlavně v tom, že může založit mnohem více drobnějších ohnisek," říká voják, podle něhož je toto ale ta lepší alternativa.

„Sofistikovanější molotovy obsahují zpravidla dvě látky, které se po dopadu spojí a následně vznítí. Pokud by se jednalo o něco takového, pak je pachatel opravdu extrémně nebezpečný a jedná se nejspíše o nějakého domácího chemika," tvrdí pyrotechnik.

Dobrou zprávou je, že policie už má k dispozici nejen přibližný popis pravděpodobného atentátníka, ale také jeho fotografii pořízenou bezpečnostní kamerou na budově jindřichohradeckého soudu v Pražské ulici, kudy ujížděl na bicyklu. „Je to muž ve věku zhruba osmnáct až dvacet let s černými vlasy nad ramena, štíhlé postavy a měří 170 až 175 centimetrů. Na tvářích měl takzvané strniště, byl oblečný do tmavé mikiny a kalhot a na zádech měl černý batoh s červeným vrškem. Jel na horském kole opatřeném na zadním kole stojánkem," uvedla mluvčí jindřichohradecké policie Hana Millerová, která zároveň prosí případné svědky, aby pomohli policii s pátráním.

„Žádáme také řidiče, kteří uvedenými místy projížděli, aby prověřili své kamery ve vozech, zda náhodou nezaznamenali pohyb pachatele," upřesnila Hana Millerová.

Vedení města Jindřichův Hradec nyní podle místostarosty Bohumila Komínka přijalo bezpečnostní opatření, která mají zabránit tomu, aby se podobný útok mohl opakovat.

„Městská policie provádí zvýšený dohled zejména nad budovami úřadu. Za zamyšlení také stojí to, jestli do budoucna nebudeme muset řešit bezpečnost našich objektů nějak komplexněji. V současné době tu například není žádná recepce a přijít sem může prakticky kdokoliv," poznamenal Bohumil Komínek, který jednání útočníka jednoznačně odsuzuje. „Nejspíše se jedná o čin nějakého šílence. Pravděpodobně proti něčemu demonstruje a já doufám, že se dozvíme, proti čemu to vlastně je. Pro nás je teď hlavně důležité, že se nikomu nic nestalo a škody na majetku jsou minimální. Ostatní necháme na práci policie," komentoval událost jindřichohradecký místostarosta.

 

Popis možného pachatele:

Výška 170-175 cm, štíhlé postavy, zdánlivé stáří 18- 20 let, hnědé vlasy nad ramena, na tváři několikadenní strniště. Oblečen byl do černé mikiny s kapucí, dlouhých kalhot šedé barvy, u sebe měl batoh černé barvy s červeným vrškem, jel na horském kole opatřeném stojánkem na zadním kole.

Jindřichohradečtí policisté ve spolupráci s kriminalisty, kteří na objasnění činů pracují, žádají veřejnost o pomoc při pátrání po možném pachateli. "Kdo z občanů si všiml osoby pachatele či něčeho podezřelého, nebo mohl spatřit pachatele před útokem na budovu městského úřadu a policie, nebo ho zahlédnout na útěku, ať ihned kontaktuje policisty na lince 158," vyzývá Jiří Matzner.

Zároveň policie žádá řidiče, kteří uvedenými místy projížděli, aby prověřili své kamery ve vozech, zda náhodou nezaznamenali pohyb pachatele. Kriminalisté nevylučují ani možnost, že pachatel opět zaútočí na jiném místě.