Vyplývá to ze záměru Jihočeského kraje, se kterým seznámil jindřichohradecké zastupitele krajský radní pro školství Tomeš Vytiska. Ten tím tak dementoval zprávu, že obchodní akademie se žádného sestěhovávání kvůli úspoře nákladů na provoz budov nemusí obávat.

„Věc se má tak, že kraj má v úmyslu přestěhovat školy z budov, které nejsou v jeho vlastnictví do těch, které naopak v jeho vlastnictví jsou," vysvětlil radní krajské stanovisko, které má podle něj vyústit k přestěhování obchodní akademie, která nyní sídlí v budově patřící městu, do objektu Střední odborné školy a středního odborného učiliště v Jáchymově ulici (bývalá zemědělská škola).
„Toto by logicky vyústilo ve sloučení obou škol, což je podpořeno i tím, že zemědělka je školou, která stále nemůže nalézt nosný učební program a neustále jí ubývají žáci i pedagogové. Naproti tomu obchodní akademie je škola tradiční, jejíž studenti snadno najdou uplatnění na trhu práce," dodal Tomeš Vytiska a připustil, že další pokračování takové školy by bylo spíše pod hlavičkou obchodní akademie.
Její ředitel Josef Janda byl touto informací zaskočen a na webových stránkách školy je stále umístěno důležité upozornění, které říká mimo jiné, že Jihočeský kraj jako zřizovatel nemá v úmyslu zrušit, sloučit nebo přestěhovat dobře fungující školu, jakou obchodní akademie dozajista je. „Dodnes nám nikdo neřekl ani slovo, pro mě je to zcela nová informace, kterou slyším poprvé. Znamenalo by to likvidaci naší školy," je přesvědčen ředitel.

Sestěhovávání škol, které má kraji zabezpečit úspory ve školství, přitom není žádnou novinkou. Navlas stejný případ museli před nedávnem řešit v Dačicích, kde mělo dojít ke sloučení gymnázia a středního odborného učiliště.

Po protestech z řad studentů, rodičů i pedagogů se nakonec podařilo nalézt řešení, kdy město Dačice poskytlo svou budovu kraji k užívání bezplatně. Takové řešení by se samozřejmě nabízelo i v Jindřichově Hradci, ale podle starosty Stanislava Mrvky je zatím předčasné vymýšlet nějaké scénáře.
„Beru to jako prvotní informaci, že si kraj dělá nějaké kalkulace. Oficiálně na stole zatím nic nemáme. Já jsem ale považoval za nutné požádat pana radního, aby zastupitele o tomto úmyslu informoval, což on učinil. Na to, abychom cokoliv řešili je ale zatím brzy, je třeba vyčkat, jak vše dopadne," vyslovil svůj názor starosta a doplnil, že město již udělalo směrem ke kraji první vstřícný krok.
„Asi před měsícem jsme schválili snížení nájmu na letošní rok o zhruba sto tisíc. Chceme tím naznačit svůj postoj a ochotu k jednání," uvedl starosta.
Jindřichohradecká obchodní akademie patří k nejstarším vzdělávacím ústavům v Jindřichově Hradci. V loňském roce oslavila stoleté výročí svého založení. V budově, kterou by nyní měla opustit sídlí od roku 1931 s krátkou válečnou přestávkou. Za nacistické okupace byla totiž vyhoštěna do Kamenice nad Lipou, aby uvolnila místo německým studentům. Zpět se vrátila až po osvobození v roce 1945.
Ani střední odborná škola není ve městě nad Vajgarem žádnou vzdělávací rychlokvaškou. Její kořeny sahají až do roku 1888 a v jejím čele se do dnešního dne vystřídalo již třináct ředitelů. Roku 1908 získala vlastní prostory, které dnes slouží jako internát v jehož sousedství se nachází moderní budova školy.