Provozovatel humpoleckého letního koupaliště čelí vážným potížím. Počet návštěvníků během prázdninového období zaostal i za těmi nejtemnějšími očekáváními.

Jeden štědrý týden na celý rok nevystačí

„Letos k nám přišlo pouze 8000 lidí. To je o celou třetinu méně než před rokem. Pět set lidí za den jsme tu měli jen šestkrát. Přesná čísla ztrátovosti ještě neznáme, již nyní ale víme, že půjdou do statisíců korun,“ pravil zachmuřeně Jiří Hynek ze společnosti Zimní stadion, která se stará vedle haly obsažené ve svém názvu také o plovárnu.

Podle Hynka počasí vodním radovánkám vysloveně nepřálo. Vydařil se vlastně jen poslední červencový týden, kdy si přišlo na koupaliště odpočinout 2300 lidí.

„Jenže třeba týden předtím tu nebyla ani noha. Když je tři dny pod mrakem a pak se vydaří jeden den, lidem se k vodě nechce. Příliš na tom nezměnily městem zapůjčené trampolíny ani vyhřívaná voda. To se z ní může třeba kouřit, a není nám to nic platné,“ dodal smutně Hynek s tím, že právě v tyto „hluché“ dny areál raději uzavřeli, aby ještě neprohlubovali ztrátu.

Jak dále uvedl, společnosti nyní nezbývá než požádat město o výpomoc s vyvedením z červených čísel.

Humpolecký starosta Jiří Kučera odmítl předjímat událostem. „Vše nasvědčuje tomu, že ztráta bude vysoká. Takové rozhodnutí přísluší zastupitelům,“ řekl Kučera, podle něhož se může otázka případné dotace pro Žabák vměstnat ještě do programu zářijového zasedání.

„Osobně jsem ale trochu zklamaný. Od pronájmu sportoviště soukromé společnosti jsem si sliboval snížení jeho ztrátovosti na minimum,“ dodal Kučera.

Bazén pod střechu

To venkovní koupaliště v Pelhřimově si na nedostek návštěvníků nestěžuje. „Odhadem bych řekl, že bylo stejné množství lidí jako loni. Samozřejmě, že záleží na počasí, které mnohdy nebylo ideální,“ uvedl vedoucí koupaliště Jaroslav Brož.

Jak dodal, nyní je koupaliště místo dovádějících návštěvníků v rukou údržbářů. „Provádějí se drobné opravy a hlavně čistění. Pokud to bude finančně možné, rádi bychom vybudovali zastřešení venkovní části,“ prozradil Brož.

MICHAL VÍTŮ, PETRA NOVÁKOVÁ