Ilustrační foto.Zdroj: Deník/Libor PlíhalJak uvedla Marie Nosková z Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje se sídlem v Českých Budějovicích, zatím poslední vzorky byly odebrány 15. července.

Z výsledků vyplývá, že v lokalitě vodní nádrž Orlík – ATC Radava je voda hodnocena jako voda vhodná ke koupání s mírně zhoršenými vlastnostmi. "Podle aktuálního rozboru je pouze překročena hodnota ukazatele chlorofyl-a a vodní květ," řekla Marie Nosková.

Dodala, že pozor si lidé mají dávat na Orlíku ve veřejném tábořišti Podolsko. "Podle aktuálního rozboru je tady překročena hodnota ukazatele sinice, chlorofyl-a a vodní květ. Voda proto neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko, koupání a provozování vodních sportů nelze doporučit zejména pro děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitním systémem," varovala.

Mírně zhoršené vlastnosti má voda v rybníku Hejtman. Překročena zde byla pouze hodnota ukazatele chlorofyl-a.

Ve Staňkovském rybníku je podle aktuálního rozboru je voda vhodná ke koupání. "S ohledem na vyhodnocení mikrobiologických ukazatelů za uplynulé koupací sezóny je však voda souhrnně hodnocena jako voda nevhodná ke koupání, to znamená voda, která neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko, koupání a provozování vodních sportů nelze doporučit zejména pro děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitní systémem," uvedla Marie Nosková.

Koupání si užijí lidé v Lipně na pláži v Černé v Pošumaví a pláži v Horní Plané. Tady je voda vhodná ke koupání s mírně zhoršenými vlastnostmi. Z aktuálního rozboru vyplývá, že je na pláži v Horní Plané překročena pouze hodnota ukazatele chlorofyl-a, v Černé v Pošumaví je překročena hodnota ukazatele vodní květ a chlorofyl-a. V lokalitě vodní nádrž Lipno – pláž Lipno nad Vltavou je voda hodnocena jako voda vhodná ke koupání.

Informace o výsledcích jsou průběžně zveřejňovány na webových stránkách Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje.