Hymnu zahráli ze střechy historické budovy radnice na českobudějovickém náměstí Přemysla Otakara II. S ohledem na pandemii letos Jihočeské divadlo nemohlo v Den boje za svobodu a demokracii uspořádat tradiční průvod s názvem Rozsviťme demokracii, ke kterému se v posledních letech připojuje přibližně tisícovka účastníků. Náhradním programem tedy byla produkce české státní hymny.

K této formě oslav se připojila i další divadla v České republice, která přijala nabídku ředitele Jihočeského divadla Lukáše Průdka. Hymna zazněla například z balkonu Západočeského divadla v Chebu, Národního divadla v Brně, hráli ji i u Divadla Na zábradlí, Moravského divadla Olomouc, Městského divadla Brno, Divadla F. X. Šaldy v Liberci, Dejvického divadla a na dalších místech.

“Hledali jsme formu důstojné oslavy, která nebude v rozporu s platnými proti epidemickými opatřeními a aspoň trochu nám dovolí poděkovat těm, kteří pro nás svobodu a demokracii vybojovali. Proto nepořádáme průvod, nevyzýváme ke shlukování lidí, jen v otevřeném prostoru a z bezpečné vzdálenosti zahrajeme hymnu. Nechceme, aby se jednalo o jakoukoli formu demonstrace nebo protestu, celou akci chápeme jako oslavu demokracie. Jsem rád, že moji výzvu přijali i kolegové z jiných divadel a hymna bude znít na více místech v České republice,” dodal Lukáš Průdek.