VYBRAT REGION
Zavřít mapu

I po dvaceti letech je prodej zmrzliny jejím koníčkem

Jindřichův Hradec - Marie Zabilková prodává točenou zmrzlinu na sídlišti U Nádraží. Každý den s úsměvem.

29.6.2011
SDÍLEJ:

Zmzlinářka Marie Zabilková.Foto: Jana Urmanová

Zmrzlinářka Marie Zabilková v rozhovoru prozradila, že její podnikání není žádný zlatý důl.

Jak jste se dostala k podnikání se zmrzlinou?
Před revolucí jsem jezdila točit zmrzlinu do Nové Bystřice. Po převratu jsem tam skončila a když jsem přijela domů, nechala jsem tu udělat stupínek a otevřela jsem okno. Takhle jednoduše vznikla zmrzlina U Nádraží.

Mícháte si zmrzlinu sama. Jaký je postup?
Dostávám z Opočna dvoukilová balení suchého prášku. Ten ručně míchám s vodou. Na jedno kilo směsi přijdou dva litry vody. Lepší je dát o něco méně vody, protože když je jí víc, zmrzlina se tím zkazí. Rozmíchaná směs se nechá deset minut odstát, aby se ingredience rozpustily, a můžu začít točit.

Vyrábíte zmrzlinu každý den, nebo vydrží čerstvá déle?
Já si ji míchám každý den. Ráno si rozdělám třeba jen kilo směsi od každé příchuti. Když vidím, že už dochází, přidělám další várku. Je sice možné vyrobit si zmrzlinu do zásoby, protože vydrží čtyřiadvacet hodin, ale já mám raději čerstvou.

Chodí vás kontrolovat hygiena?
Ano. Máme přísné předpisy a zatím jsem kontrolou vždycky prošla bez problémů. Každý den dezinfikujeme stroj, jinak by se míchaly jednotlivé příchuti a dařilo by se mikrobům. Čistotu musíte udržovat pořád, protože hygiena vám nikdy neřekne, kdy přijde.

Otevíráte denně bez ohledu na počasí?
Když přímo neprší a není velká zima, tak otevřu pokaždé. Při teplém počasí otevírám už v osm a ne v deset, jak to stojí na ceduli. Lidé totiž chodí z města na nádraží okolo půl deváté a jsou zvyklí se u mne zchladit. Když mám zmrzlinu hotovou, tak nekoukám na hodiny a otevřu hned.

Zdá se, že si k vám lidé zvykli chodit. Jste spokojená s obratem?
Abych řekla pravdu, už je nás tu v Hradci dost. Když jsem začínala, byl tu jen Jiroušek na náměstí a mléčný bar. On si každý myslí, že je to hodně výdělečné, ale pokud to budete dělat poctivě a se vším všudy, tak to není žádný zlatý důl. Já jsem na tom ještě nezbohatla.

Střídáte se s někým u točení zmrzliny?
Odpoledne mi sem na dvě hodiny chodí pomáhat Štěpánka. Já si mezi tím namíchám zmrzlinu nebo vyžehlím a poklidím.

Baví vás i po dvaceti letech prodej zmrzliny?
Ano, velice. Já říkám, že to není jen můj koníček, ale přímo kůň. Nejvíc mě baví, když vám lidi řeknou „mňam“. To je to nejlepší vysvědčení.

Jana Urmanová

29.6.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Potravinářství - Potravinářství Pekař 15 000 Kč

Pekaři pekař - míchač. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 22000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: pracovní poměr na dobu 1 rok s možností prodloužení; pracovní doba 5-13 h, 13-21 h, 21-5 h; So, Ne - nepravidelné střídání; schopnost práce v potravinářské výrobě; praxe není nutná - zapracujeme; možnost ubytování. Pracoviště: Pekárna novosedly spol. s r.o., 378 17 Novosedly nad Nežárkou. Informace: Helena Baštová, +420 724 076 437.

Cestovní ruch a hotelnictví - Cestovní ruch a hotelnictví Recepční v hotelu 14 000 Kč

Recepční v hotelích a dalších ubytovacích zařízeních recepční. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 14000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: SŠ vzdělání s maturitou; praxe výhodou; znalost NJ a AJ; znalost práce na PC; ŘP skup. B; pracovní poměr na dobu určitou s možností prodloužení; možnost stravování a ubytování;, NUTNO SI PŘEDEM SJEDNAT SCHŮZKU - telefonicky nebo e-mailem !!!. Pracoviště: Karel batelka - 001, 378 81 Slavonice. Informace: Karel Batelka, +420 777 111 767.

Výroba - Výroba Seřizovači 20 000 Kč

Seřizovači a obsluha obráběcích strojů (kromě dřevoobráběcích) seřizovač. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: KONTAKT TELEFONICKY NEBO E-MAILEM (j.behoun@profiservis.cz) poté osobní kontakt na adrese Rybní 396, Nová Bystřice, Pracovní poměr na dobu určitou s možností prodloužení;, Požadavky: dborné vzdělání s výučním listem, výhoda strojní obor, praxe výhodou, dobrý zdravotní stav (zvýšené riziko hluku), Popis práce: obsluha výrobní linky, zajištění bezpečného chodu linky - kontroly a údržba, vedení záznamů , Práce ve třísměnném provozu, dovolená 25 dní, závodní stravování 22,-Kč, příspěvek na dopravu, zvýšené příplatky za noční a práce o víkendech, stabilní zaměstnání. Pracoviště: Jr profiservice s.r.o. - 005, 378 53 Strmilov. Informace: Jaroslav Běhoun, +420 774 378 384.

Výroba - Výroba Elektromechanik elektrických zařízení 16 000 Kč

Elektrotechnici a technici energetici přístrojů, strojů a zařízení elektrotechnik. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: - pracovní poměr na dobu určitou 1 rok, možnost i na dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti;, , Požadavky: elektrotechnické vzdělání a uživatelská znalost práce na PC podmínkou, manuální zručnost, spolehlivost, pečlivost, samostatnost, znalost anglického jazyka výhodou, platná vyhláška č. 50/1978 Sb. § 5 a výše výhodou;, , Náplň práce: diagnostika a oprava slaboproudých elektronických zařízení, vedení záznamů a evidence oprav, dodržování pravidel ESD, BOZP a PO;, , Nabízíme: jednosměnný provoz, příjemné pracovní prostředí, možnost osobního růstu, mzdové ohodnocení dle dosažených výsledků - základní mzda + bonusy;. Pracoviště: Lifecycle lab s.r.o., Na Piketě, č.p. 535, 377 01 Jindřichův Hradec 1. Informace: Veronika Bartošová, +420 778 505 930.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Frymburskému hotelu shořela sauna.
9

V poledne se vzňala venkovní sauna hotelu

Ilustrační foto

Rakouského útěkáře dopadli ve vlaku

Zlato z XTERRA Czech si odváží Ruben Ruzafa a Helena Karásková

Prachatice - Po dvouleté pauze se do jihočeských Prachatic vrátil světový podnik terénního triatlonu XTERRA Czech v režii otce a syna Pilouškových. Cenné tituly vybojoval fenomenální Španěl Ruben Ruzafa a česká hvězda Helena Karásková.

Cesta po jižní polokouli (30): Nový Zéland, Jižní ostrov 2

Jindřichův Hradec, Nový Zéland - Mezi 16. a 28. červnem navštívili Josef a Milena Andrle novozélandský jižní ostrov.

OBRAZEM: Po Vajgaru se proháněli draci

Jindřichův Hradec - První ročník Vajgarské saně, závodu dračích lodí, se odehrál v sobotu na rybníce Vajgar.

Školní spoj ve stromě a kosení jako české tchai-ťchi: zhlédněte videa víkendu

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku o víkendu 13. až 15. července 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT