Podle policejní mluvčíHany Millerovése jedná o tři případy z Aukra a jeden z S-Bazaru. Scénář byl navlas stejný. „Neznámý pachatel pod různými uživatelskými jmény nabídl na internetovém portále k prodeji tři mobily, ale po obdržení peněz od kupujícího již zboží nezaslal," popsala Hana Millerová s tím, že prodávající po přijetí peněz přestává komunikovat.

Kupující tak přišli o tisíce korun. Mnozí lidé však mají s nákupem po internetu dobré zkušenosti. Ty měla například i mladá žena z obce nedaleko Jindřichova Hradce: „Nakupovala jsem často, něco na Aukru, ale hlavně na Mimibazaru, a to až do července, kdy mě tam taky jedna paní podvedla. A nebyla jsem sama. Asi osm se nás rozhodlo na ni podat trestní oznámení." Bohužel, další podvedení nad tím zřejmě mávli rukou.

„Policista, který se mnou oznámení sepisoval, říkal, že jsem narazila na protřelou podvodnici, která už několik problémů měla, dokonce i na zmíněném Mimibazaru. Tam jí po problému zablokují účet, ale ona si založí nový a podvádí vesele dál. Prý vrátí peníze těm, co podají trestní oznámení, peníze ostatních jí zůstanou," pokračuje podvedená žena.

Ostražitost při těchto nákupech radí policejní mluvčí, podle které je dobré zjistit si reference o prodejci a hlavně zboží platit až při převzetí. „Pachatele je většinou problematické dopadnout. I když jednou se podařilo ještě peníze, již podané na poště, zastavit. Jinak je však šance malá," zdůraznila.