Třeboňští zastupitelé posvětili investici do léčebných provozů Bertiných lázní. S opravami by se mělo začít ještě letos.

Město investice do lázní vidí jako naprosto klíčové a starostka TřeboněTerezie Jenisová(KDU-ČSL) si ani před jednáním nepřipouštěla, že by z plánovaného projektu mohlo sejít. „Bertiny lázně především potřebují smysluplnou investici, celkovou revitalizaci léčebných provozů," říká.

Pro investování nakonec zvedlo ruku 17 zastupitelů, šest se hlasování zdrželo, mezi nimi iJan Váňaz opoziční ODS, a to i přesto, že s nutností Bertiny lázně rekonstruovat souhlasí. „Nelíbí se mi však postup, který koalice plánuje," objasnil.

Ta si totiž dala za cíl dovést projekt do fáze podepsání smluv na zhotovitele do konce volebního období, což považuje za nutné vzhledem k tomu, aby nebylo možné projekt zrušit. Jméno firmy, která by měla práce provádět, by mělo být známé do konce září. Práce mají být zahájené 1. prosince, od kdy také budou Bertiny lázně zavřené.

Rekonstrukce má především zajistit větší pohodlí klientům, ale i zaměstnancům lázní. „To, co naši pacienti oceňují, tedy návaznost slatinné procedury a masáže, chceme učinit ještě komfortnějším, a to novou dispozicí prostor vana, odpočívací lůžko a masérna v jedné buňce," zdůrazňuje primářka Bertiných lázní Ivana Zezulková.

Protože má rekonstrukce zpříjemnit život nejen klientům, ale i zaměstnancům, na plánování se od začátku přípravy projektu podílí zástupci zdravotnického, technického i obchodního úseku lázní. „Na základě připomínek zaměstnanců byly i provedeny úpravy projektu," dodala primářkaIvana Zezulková.Díky investici by mělo dojít k rozšíření nabídky wellness procedur, které využijí tradiční přírodní léčivý zdroj slatinu. „Půjde například o párové slatinné koupele, párové masáže či novinku, která bude kombinací několika procedur a bude ojedinělá v rámci evropského kontextu," vyzdvihla tisková mluvčí TřeboněJitka Bednářová.

Nová procedura se jmenuje rassoul a její základ spočívá v aplikaci směsi marockého jílu a třeboňské slatiny.

V původním plánu se počítalo i s rekonstrukcí bazénových šaten. „Její realizace se ovšem bude odvíjet od finančních možností města a lázní," dodala mluvčí.

Hotovo by mělo být do 15. března. V období oprav bude provoz Bertiných lázní přerušen.

Petra Jouzová