Klasika: Kynuté knedlíky s jahodami

Marie Kovářová z Lažánek umí nejen jahodové, ale i třešňové knedlíky.Jahodové knedlíky.Zdroj: Marie KovářováPotřebujete: 300 gramů hrubé mouky, 300 gramů polohrubé mouky, 300 ml vlažného mléka, 5 lžic moučkového cukru, 2 vejce, 42 gramů droždí, čerstvé jahody, tvaroh na strouhání a sůl.

Postup: Prosejte mouku a udělejte v ní důlek, do kterého rozdrobíte droždí. Přidejte lžíci cukru, špetku soli, část vlažného mléka a nechte vzejít kvásek. Přidejte vejce, zbytek cukru a mléka a vypracujte vláčné těsto, které nechte asi 45 minut kynout. Těsto rozválejte, rozkrájejte na čtverce, naplňte jahodou a dobře zabalte. Vařte asi 15 minut. Podávejte posypané nastrouhaným tvarohem, moučkovým cukrem a přelité máslem.

Tvarohové knedlíky s krupicí a jahodami

Potřebujete: 250 gramů tvarohu, 100 gramů polohrubé mouky, 100 gramů krupice, 50 gramů másla, 3 žloutky, čerstvé jahody, sůl, máslo, cukr a strouhanku.

Postup: Tvaroh rozmíchejte se žloutky. Mouku a krupici promíchejte, přidejte špetku soli, rozpuštěné máslo, tvaroh se žloutky a vypracujte tužší těsto. Z těsta vyválejte asi 1 cm silný plát a rozkrájejte jej na čtverečky. Rozdělte maliny a z každého čtverečku pečlivě zabalte knedlík. Knedlíky vařte v osolené vroucí vodě asi 5 minut. Podávejte s cukrem a opraženou strouhankou, polité máslem.

Jahod bude v Dolní Pěně dostatek i přes mrazové ztráty.
Jahody na plantáži v Dolní Pěně pomalu červenají. Samosběr začne už za pár dní

Jahodové bramborové knedlíky s mákem

Potřebujete: 700 gramů starých brambor, 150 gramů hrubé mouky, 100 gramů krupice, 2 vejce, jahody, 150 gramů mletého máku, 1 skořicový cukr, 50 gramů cukru moučka, sůl.

Postup: Brambory uvařte ve slupce a nechte vychladnout. Oloupejte je a nastrouhejte na jemném struhadle. Přidejte mouku, krupici, vejce a špetku soli a vypracujte těsto. Z těsta udělejte váleček o průměru asi 4 centimetry. Odkrajujte centimetrová kolečka, naplňte vypeckovanými třešněmi a dobře zabalte. Vařte v osolené vroucí vodě asi 7 minut. Podávejte posypané mákem smíchaným se skořicovým a moučkovým cukrem.

Jak dobře znáte památky v Jindřichově Hradci?
KVÍZ: Nádherné památky Jindřichova Hradce. Zkuste si, jak dobře je znáte

Jogurtové knedlíky s ovocnou omáčkou

Potřebujete: 250 gramů bílého jogurtu, 400 gramů polohrubé mouky, 50 gramů strouhanky, 2 vejce, 40 gramů másla, ½ balíčku prášku do pečiva, 2 balíčky vanilkového cukru, 150 ml zakysané smetany, sůl, ovoce dle chuti.

Postup: Mouku smíchejte se strouhankou a práškem do pečiva. Přidejte vejce, jogurt, změklé máslo a špetku soli a vypracujte hladké těsto. Z těsta udělejte dlouhý váleček a nakrájejte jej na jednotlivé knedlíčky. Ty nechte asi 10 minut odpočinout a poté vařte v osolené vodě podle velikosti 5-10 minut. Ovoce rozehřejte v rendlíku, přidejte vanilkový cukr, nechte mírně zredukovat a podávejte s horkými knedlíky a lžící zakysané smetany.