Speciální pilou byly do té doby ze zamrzlé Otavy vyřezávány kusy ledu. Ty byly uskladňovány ve sklepích, kde musel led vydržet až do další zimy. Podobně jej na vozech pomocí koní vozili hospodští do hospod. "Ještě v sedmdesátých letech minulého století to jako kluk pamatuji," říká vášnivý historik Jan Malířský ze Strakonic, který Strakonickému deníku poskytl unikátní fotografie.

Jedním z těch, kteří ledování pamatují, je Jan Musel. Také on se s naší redakcí podělil o vzpomínky. "Pracoval jsem v pivovaru od roku 1959 do roku 2004. Takže na ledování si moc dobře pamatuji," říká Jan Musel. Mrazy byly podle něj dlouhé a silné. Led v Otavě měl sílu i přes 20 centimetrů.

Repre.
Jak jsme žili: Motocyklové týmy

"Ledaři, což byli například zemědělci z družstev, kteří neměli práci, tlačili po ledu obrovskou pilu s velkým kotoučem. Pilu poháněl dvoutaktní motor. Kusy ledu se pak výtahem natahaly do pivovaru, kam si pro led jezdili i hospodští," dodává Jan Musel. Sám tuhle těžkou práci zažil i na vlastní kůži. Poslední ledování zažil v roce 1964. Další zimy už prý nebyly takové, aby mohl tento způsob chlazení piva pokračovat. Velký vliv měl také rozvoj elektrifikace a dalších nových technologií.

Historie
Za Bavora IV. v roce 1367 bylo uděleno strakonickým občanům právo várečné. Poplatky byly odváděny vrchnosti. Právovárečníci se proto rozhodovali o tom, zda by nebylo vhodné založit společný pivovar. A tak v roce 1649 zakoupili na Velkém náměstí dům čp. 47 a zřizují zde Měšťanský pivovar, v jehož spodní části je i sladovna. V té době se zde pivo vaří ve 158 domech. Postupem doby se zavádí spodní kvašení piva, což si vyžaduje moderní zařízení, a tudíž i stavbu nového podniku. K tomu dochází na Podskalí v letech 1873 až 1874. Přistavují se nové sklepy v letech 1883 a1884 a další v roce 1900. "V roce 1948 došlo k zestátnění a začlenění do podniku Jihočeské pivovary České Budějovice a od roku 2004 je zde a. s. DUDÁK. V době, kdy nebylo lednic, se muselo pro zajištěné chlazení piva v pivovaru a i hospodách provádět tzv. ledování.