Jindřichohradecko - Zdá se, že léta bojů, žalob a protestů se nakonec obcím, které nesouhlasí s tím, aby se v jejich blízkosti uvažovalo o vybudování hlubinného úložiště jaderného odpadu, vyplatila. Lokalitou, která by mohla být ze seznamu vyškrtnuta, je i Čihadlo na Jindřichohradecku, jak připustil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

„Po konzultaci s panem premiérem jsem se rozhodl neusilovat dále o prodloužení platnosti rozhodnutí Ministerstva životního prostředí ve všech vytipovaných lokalitách a uložil jsem vedení Správy úložišť radioaktivních odpadů spolupracovat nadále s těmi lokalitami, které jsou přístupné dialogu," uvedl na tiskové konferenci koncem minulého týdne.

Z prohlášení vyplývá, že ve hře by tak zůstaly pouze dvě lokality, zatímco s dalšími pěti včetně Čihadla, by se již více nepočítalo.

Počáteční nadšení, které výroky ministra v dotčených obcích vyvolalo, však poněkud ochladlo, jak připouští i starostka Lodhéřova Zdeňka Klesalová,

„Taková ta prvotní euforie už opadla. Zatím je to totiž stále tak, že vše může zůstat při starém. Ve čtvrtek k nám přijede SÚRAO a pozváni jsou i další starostové a místostarostové. Chtějí s námi diskutovat a nejspíše se nás budou snažit přesvědčit o prospěšnosti celé záležitosti. Na 28. července je pak naplánované setkání s ministrem," podotkla Zdeňka Klesalová. Dodala, že vše navíc záleží i na přístupu těch, kteří prozatím proti úložišti neprotestovali.
Pokud by se lokality Horka a Kraví hora, které prozatím nijak neprotestovaly, ozvaly, vše by mohlo být úplně jinak.

„Pokud se i ony rozhodnou pro nějakou žalobu, bude to znamenat, že se nakonec stejně bude uvažovat o všech původních lokalitách," nezastírá své obavy starostka Lodhéřova Zdeňka Klesalová, která by v zásadě proti geologickému průzkumu nebyla.

„Pokud by šlo jen o ten prvotní, který je neinvazivní, asi by to u nás zastupitelstvy prošlo. Už jen kvůli tomu, že by se případně mohla prokázat nevhodnost tohoto území. V opačném případě bychom se ale bránili dál. Referenda, která se uskutečnila jak u nás, tak i v Deštné, úložiště odmítla, což stále platí," podotkla.

Jestliže ale vše skončí tak, jak nastínil ministr Mládek, a Čihadlo bude skutečně ze seznamu vyškrtnuto, může mít vítězství pro dotčené obce trochu nepříjemnou pachuť.

Od příštího roku by totiž už nebyly vypláceny příspěvky, které souvisely s průzkumem, a které nejsou právě malé, což ministr ve svém vyjádření jasně deklaroval. Například v případě Lodhéřova se přitom jedná o čtyři miliony ročně, tedy částku, která se fakticky rovná čtyřiceti procentům obecního rozpočtu.

„To je samozřejmě nezanedbatelná injekce, která nám pomohla například s budováním kanalizace ve Studnicích. Na druhou stranu jsme s těmito penězi nemohli nijak pevně počítat a do rozpočtu jsme je vždy schvalovali až dodatečně," říká lodhéřovská starostka.

V případě, že bude definitivně odvrácena možnost výstavby úložiště v jejím sousedství, je obec ochotna se takových peněz vzdát.

„Žili jsme i předtím, museli jsme dobře hospodařit. Jistě by to znamenalo, že bychom se museli rozloučit s některými investicemi nad rámec běžného rozpočtu, ale mnoho jsme toho dokázali vybudovat, i když jsme žádný příspěvek nedostávali," tvrdí.