Například v rybnících Rybářství Třeboň mají podle předsedy představenstva Josefa Malechy o zhruba 30 procent vodního objemu méně oproti normálním rokům. A nejvíce to rybáři pociťují v oblasti Chlumecka.
Sucho pochopitelně komplikuje i výlovy, i když na Třeboňsku letos začali rybáři zatahovat sítě již v úvodu března, tedy o tři týdny dříve než jindy. A v současné době jarní výlovy na Třeboňsku končí. „Nyní jsme začali s odlovy tržních ryb na plné vodě, k čemuž nám současné počasí napomáhá," uvedl Josef Malecha.
Milovníci šupináčů tak nemusejí mít strach, že by na velikonoční stůl neměli kapra, neboť velikonoční ryba bude k dispozici na sádkách.
„Od dubna do září plánujeme odlovit na plné vodě 600 tun ryb," doplnil Josef Malecha.
O poznání hůře je na tom Rybářství Kardašova Řečice, jehož rybníky jsou povětšinou mimo povodí a sucho je přímo ohrožuje. výrobní ředitel Ladislav Štercl již dříve avizoval, že s jarními výlovy je to ve stávající situaci nahnuté. „Nelze ani dohlédnout, co všechno tohle sucho přinese. Zatím je to opravdu na použití nějakého jadrnějšího výraziva," tvrdí Ladislav Štercl, ale zároveň dodává, že prodej velikonočních kaprů to nijak neovlivní.
„Tržní rybu již máme slovenou a umístěnou na sádkách, takže jsme schopní uspokojit všechny zákazníky. Těch navíc podle mých zkušeností ubývá. Lidé si na Velikonoce raději dopřejí nějakou tu kuřecí dobrotu ze supermarketu, než aby si dali poctivého kapra," posteskl si rybář.