Ten si vysloužil v minulém roce vlnu kritiky z řad jindřichohradeckých zastupitelů i řadových občanů poté, kdy se zjistilo, že cena vyhlídkové věže se vyšplhá až do výše přesahující částku 16 milionů korun, což několikanásobně převýšilo sumu avizovanou ve studii.
Vypadalo to tedy, že veškeré plány skončí u ledu, třebaže město již zaplatilo 400 tisíc za zpracování projektu. Do hry ale náhle vstoupily evropské peníze a radnice mohla úmysl rychle oprášit a ucházet se o dotaci, která by z velké většiny stavbu pokryla.
Ve středu hradečtí radní schválili vyhlášení předběžného oznámení veřejné zakázky. Podle starosty Stanislava Mrvky však zatím není zřejmé, kdy se celá záležitost posune dál.
„Máme příslib dotace a krok, který jsme nyní udělali, nám dává určitý manévrovací prostor. Jakmile dotaci dostaneme, bude vše již připravené na to, abychom mohli soutěžit dodavatelskou firmu. Kdy to ale bude, to je nyní těžké nějak předjímat. Ve hře je spousta faktorů a nezáleží to tak úplně na nás," tvrdí starosta.
Že rozhledna u Děbolína vyroste, o tom už nikdo nemá pochybnosti. Přesto mnoho lidí považuje její stavbu za mrhání prostředky, a to i přesto, že drtivou část nákladů na její stavbu převezme prostřednictvím grantu Evropská unie.
Takový názor má například i děbolínský rodák Tomáš Česánek, který dnes žije ve Studnicích. „V Děbolíně dodnes není kanalizace, ale hlavně, že tu bude rozhledna, která je vlastně k ničemu. Nechápu, kdo to mohl vymyslet," rozčiluje se.