Například jindřichohradecká městská policie vyrazila podle vrchního strážníka Luboše Müllera na pískoviště se zapůjčenými detektory kovů. Cílem bylo zbavit pískoviště případných injekčních jehel.

„Zkontrolovali jsme všech třicet dětských hřišť a pískovišť ve městě a v místních částech, abychom vyloučili přítomnost ostrých či jinak nebezpečných kovových předmětů, o které by se mohly zranit děti. Kromě víček a plechovek od limonád nebo piva, zbytku řezáku či malých pružin nebylo nic nebezpečného nalezeno," uvedl Luboš Müller.

Jinak Služby města Jindřichův Hradec podle ředitele Ivo Ježka náplň v pískovišti mění tak jednou za dva roky a starají se také 
o pískoviště nejenom města, ale také ve školkách.

Ne všichni jsou ale 
v Hradci s množstvím hřišť ve městě spokojeni. Jako například Ilona Kršková: „My tady na Jakubu, bohužel, žádné hřiště nemáme, což nás velice mrzí. Všude na sídlištích jsou dvě až tři a tady nic."

V Třeboni je kolem dvacítky dětských hřišť. Podle ředitele Technických služeb Třeboň Vladimíra Janíčka se do toho započítávají i hřiště v místních částech a zařízení pro seniory.

„Písek měníme v pravidelných intervalech, o sezóně i dvakrát a pak ještě v případě potřeby, když je znečištěný. V poslední době v souvislosti se zpřísněním hygienických požadavků oficiálních dětských hřišť rapidně ubylo. Není dost možné uhlídat, aby nedošlo k nějakému biologickému znečištění. Stačí trus ptáků, i když se přes pískoviště dává síť, může se vymočit opilec. A již to těžko vyhoví hygienickým požadavkům. My musíme prokázat, že používáme atestovaný písek, ale něco nejde udržet," vysvětluje Vladimír Janíček.
Stav pískovišť také pravidelně kontrolují třeboňští strážníci. Před několika lety se právě v Třeboni píchl chlapec u domu o injekční jehlu a musel absolvovat krevní testy. Případů bylo na Hradecku víc.