Jak je oblast Pasečné nad Lipnem příhodná pro běžkařský sport, objevili noví majitelé penzionu Dobík, oba příznivci sportovních aktivit. Díky nadmořské výšce nad 800 metrů tu sněhu bývá hodně a dlouho vydrží.

Objekt bývalé pohraniční roty Pasečná nedaleko Přední Výtoně objevila Kamila Sušanková se svým partnerem Tomášem před osmi lety, když hledali klidné nekomerční místo kousek od Lipna. „Každé léto a podzim jsme se sem následně vydávali poznávat a doslova objevovat krásy okolní krajiny,“ vypráví Kamila Sušanková. „Její ráz, syrovost šumavského příhraničí v kombinaci s malebností Horního Rakouska a infrastruktury Lipenska jsou návykové,“ míní. A na konci léta penzion Dobík neplánovaně koupili. Zkušenosti Kamily Sušankové s partnerem v oblasti cestovního ruchu a pohostinství jsou nulové, přesto se jim v rekordním čase podařilo na konci podzimu po domluvě s vlastníky pozemků a Správou CHKO Šumava vytrasovat a vytyčit běžkařské tratě, které nyní ve spolupráci s rakouskými partnery udržují. V okolí strojově upravují běžecké stopy, svůj okruh napojili na sousední areál.

Kaplický masopust dodržuje a představuje tradice staročeské koledy. Je obohacený o vystoupení historického regimentu.
Muzika a salvy pušek zněly na kaplickém náměstí. Staročeská koleda se líbila

„Přestože zima není tak štědrá jako vloni, díky nadmořské výšce máme již dva měsíce denně strojově upravené desítky kilometrů stop u nás i v sousedním Rakousku,“ uvádí Kamila Sušanková. V současnosti vzhledem k počasí ale stav stop není ideální, teplo a několikadenní déšť terén znehodnotily a stopy moc upravovat nejde. Nástupní stanice na Pasečné je ve výšce 827 metrů nad mořem. V obou směrech na Svatý Tomáš a do Rakouska lyžaři vystoupají výš do poloh až 1010 m. Na české straně hranice z penzionu spravují 26 kilometrů, na ně navazuje dalších 25 kilometrů na straně rakouské, o které se starají partneři z rakouského Sankt Stefan-Afiesl. Nový běžkařský areál přitáhl okamžitě pozornost milovníků bílé stopy, návštěvníci navíc oceňují, že se ve stopách pohybují bez návalu turistů.

Penzion Dobík také umožňuje parkování a poskytuje občerstvení i zázemí k odpočinku. Zájem o běžky na Pasečné se tak automaticky odrazil i v návštěvnosti restaurace a počtu rezervací v penzionu. Bydlet v klidu na samotě a mít možnost vyjet z pokoje přímo do běžkařské stopy je ideál každého milovníka zimních sportů. „Pro nelyžaře máme možnost půjčit si sněžnice a poznávat okolní krajinu při chůzi ve sněhu, děti mohou mezitím bobovat na pekáčích hned u bistra Pasečná v areálu penzionu,“ dodává Kamila Sušanková. „Příroda nám přeje a také máme kolem sebe výborné kolegy a sousedy, Turistický spolek Lipenska, se kterými spolupracujeme a kteří napomáhají tomu, aby se lidé o novém areálu dozvěděli,“ oceňuje Kamila Sušanková.

Mojenský masopust v sobotu nevynechal ani okolní osady.
OBRAZEM: Mojenský koníček v doprovodu maškar vyrazil zvesela do ulic a stavení

A prozradila další plány. „V mezidobí připravujeme vznik sdružení, které by aktivity v okolí Pasečné zastřešilo. Naším cílem je představit bývalý vojenský prostor a vybydlené sudetské příhraničí nedaleko Vítkova hrádku návštěvníkům na běžkách, na kole či pěšky. Vše se snažíme dělat s ohledem na přírodu, s respektem k tichu a kráse okolní krajiny, abychom ji zachovali tak, jak jsme ji tu sami poznali.“