Památkově chráněný dům se šindelovou střechou v ulici Na Hradbách opravovali Jan, Katka, Šimon a Róza Ježkovi společnými silami dlouhých 15 let. Během několika hodin ale bylo všechno pryč. "Když začalo po jedenácté hořet, byla doma pouze moje žena. Na požár ji upozornili sousedé, kteří viděli z okna plameny nad střechou. Oheň vznikl v prostoru pod krytinou mezi latěmi, takže byl dlouho vidět pouze dým, než se požár rozhořel," popsal otec rodiny a spolumajitel domu Jan Ježek. Velké štěstí bylo, že plameny nikomu neublížily.

"Dokonce se našel i náš siamský kocour, který byl týden nezvěstný. Tyto kočky v případě nebezpečí neutečou, ale hledají si úkryt. Takže si v domě našel úkryt a strávil v něm celý týden. Ještě máme králíka. Mám radost, že jsme my i všechna naše zvířata v pořádku," dodal Jan Ježek.

Záchranná síť přátel, sousedů, církví i neziskových organizací okamžitě po požáru zafungovala a každý se snažil rodině podat pomocnou ruku. "Ježkovi jsou naši přátelé a členové církve, proto nás samozřejmě hned první den začalo napadat, jak bychom rodině mohli pomoci. Kromě okamžité pomoci s úklidem i náhradním bydlením ale bylo jasné, že bude potřeba udělat i nějakou finanční sbírku," řekla Hana Nosková, členka farního sboru Českobratrské církve evangelické. Oslovila proto platformu Donio a do týdne se sbírku na novou střechu podařilo otevřít.

Dvacet minut před půlnocí na sobotu vyjížděli hasiči k požáru domu v historické části města Jindřichův Hradec, v ulici Na Hradbách.
Smutná noc. V historické části Hradce hořel dům, škoda je 4 miliony

Během prvních pěti dní se na kontě pro rodinu Ježkových sešlo více než 320 tisíc korun od téměř dvou stovek dárců. "Nikdo jsme nečekali, že podpora bude takhle obrovská. Všichni cítíme velkou vděčnost za každou poslanou korunu. Jsou dárci, kteří posílají v řádech stokorun, ale i opravdu velcí dárci, kteří poslali třeba i 50 tisíc," neskrývala radost Hana Nosková. Také samotnou rodinu vlna solidarity překvapila. "Spousta lidí nám pomáhá, takže myslím, že to zvládneme. Moc rád bych samozřejmě všem poděkoval za pomoc, velmi si toho ceníme," vyjádřil vděčnost Jan Ježek.

Zdroj: Urbanová Jana

Šindelovou střechu domu, kterou požár kompletně zničil, nechala rodina postavit teprve v roce 2013. "Dům je zároveň promáčený od hašení, takže se v přízemí musí opravit štuk a omítky. Nábytek je naštěstí v pořádku. Účelem sbírky je, abychom se dostali do bodu nula a mohla se začít stavět nová střecha, což znamená důsledně odklidit všechny trosky a stavbu začistit. Novou střechu pak chceme financovat z pojistného plnění," nastínil plány otec rodiny. Podle svých slov by byl rád, aby se novou střechu podařilo dokončit ještě během letošního roku a mohl se i s rodinou nastěhovat zpět domů.

Sbírka pro rodinu Ježkových potrvá ještě necelé dva měsíce. Více informací na https://www.donio.cz/pro-jezkovy

Příčinu požáru hasiči stále vyšetřují, rodina ale pravděpodobného viníka tuší. "Vypadá to na špatně postavený nerezový dvouplášťový komín, který prostupoval střechou a tento prostup byl špatně udělaný. Šlo o chybu toho, kdo komín stavěl. Najali jsme si prostě špatného člověka," poznamenal Jan Ježek s tím, že jejich případ by měl být varováním i pro ostatní, aby si podobné věci důkladně ohlídali.