Musí to být člověk náležitě poučený, proškolený a vybavený pomůckami

Podle tiskového mluvčího Státní veterinární správy Josefa Dubena však není pravda, že při sezonním stánkovém prodeji kaprů by směl rybu usmrcovat na přání zákazníků pouze řezník, popřípadě člověk vzdělaný v příbuzném oboru.
„Zavádějící informaci zřejmě způsobilo nepochopení veterinární legislativy, která říká, že hospodářská zvířata, která se porážejí na jatkách, smí porážet jen osoba způsobilá, čímž se rozumí v oboru vyučená, poučená, proškolená. To však se netýká sezonního prodeje ryb na stáncích tak, jak je uskutečňován před Vánoci,“ vysvětluje Duben.

Slovo zákona

Podmínky pro prodej i usmrcování ryb stanoví veterinární legislativa, zejména pak zákon na ochranu zvířat proti týrání a jeho dodržování veterináři kontrolují.
Usmrcení kapra musí předcházet omráčení tupým předmětem na temeno a poté musí okamžitě následovat vykrvení přetnutím žáber, popřípadě přetnutím míchy a cév těsně za hlavou.
„Že se nesmí kapr za živa odšupinovávat, vytlačovat mu jikry anebo mlíčí, ohrožovat oči, či brát ho za skřele, to je snad již zbytečné dodávat,“ pokračuje Duben.

Zásadní povinností prodejce i toho, který ryby usmrcuje na přání zákazníka, je zdravotní průkaz a musí mít ochranné pomůcky, to znamená omyvatelnou zástěru, gumové holínky a gumové rukavice, dále patřičné vybavení prodejního místa.