„Každoročně během teplých měsíců takto očkujeme. Existují dva druhy vakcíny a každá z nich má trochu jiný harmonogram dávkování. Důležité je ale vědět, že první dávka ještě nechrání,“ vysvětlila lékařka očkovacího centra Zdravotního ústavu v Č. Budějovicích Ludmila Sattranová.
Například pro druhou dávku si mohou lidé přijít už týden po první a třetí se pak aplikuje za další dva týdny. Ochrana začíná asi za 10 až 14 dní.
Od začátku roku do konce minulého týdne byly zatím na Jindřichohradecku hlášeny dva případy klíšťové encefalitidy a 13 případů lymské boreliózy, to je druhý nejvyšší počet v Jihočeském kraji. Na Táborsku zaznamenali dokonce 17 onemocnění boreliózou.
„Co se týče klíšťové encefalitidy, zatím registrujeme v Jihočeském kraji od začátku roku 20 nahlášených případů, vloni v tomto období onemocnělo 13 osob,“ uvedl tiskový mluvčí Krajské hygienické stanice v Č. Budějovicích František Kotrba.
Odborníci varují před chybami při vytahování klíštěte. To nemají lidé kroutit ani mazat, ale kývat ze strany na stranu, nejlépe pinzetou bez ostrých hran, a poté dezinfikovat.