Jídelna v Dačicích vaří pro dvě základní školy, jednu zvláštní a gymnázium. Chodí sem i zaměstnanci některých firem. Denně navaří téměř tisícovku porcí. Ředitelka jídelny vždy preferovala čerstvé výrobky, v současné době to ale není možné. "Za svoji praxi jsem nezažila, že by se maso zvedlo o 20 korun ze dne na den. Dříve jsme hodně vařili z hovězího masa, teď ho ale vzhledem k cenám máme jen jednou týdně. Papriky i zeleninové saláty jsme také omezili, většinou děláme marinované zelí, které je cenově přijatelné. Čerstvý květák nahrazujeme tím mraženým," řekla Drahoslava Brandlová a dodala, že kvůli cenám jídelna omezila i množství ovoce, které děti dostávají.

Navzdory všeobecnému zdražení stravovací zařízení stále drží ceny nízko. Obědy v současné době stojí 25, 27 a 28 pro děti dle věku a dospělý se naobědvá za 85 korun. "Ceny obědů jsme zvedali už loni v září a v současné době čekáme na další vývoj," uvedla Drahoslava Brandlová s tím, že další zdražování přijde buď v květnu nebo až v září.

Sůl a řepa.
Pohlreichův souboj restaurací: Sůl a řepa ze Strakonic neuspěla. Ale netrápí se

Opatření kvůli drahotě zavedli i v jídelně při Střední rybářské a vodohospodářské škole v Třeboni. "Museli jsme omezit drahou zeleninu, jako jsou papriky, rajčata a okurky. Nahrazujeme je zelím nebo mrkví. Cena oběda pro veřejnost včetně polévky byla 90 korun, nově jsme zdražili na 97 korun. Studenti platí za obědy 40 korun." doplnil vedoucí školní jídelny Roman Uraj. Jídelně i přes mírné zdražení přibývá strávníků z venku. Může za to nárůst cen obědů v restauracích. Do třeboňské jídelny dochází nižší desítky lidí, většinou pracující z okolních firem. Kapacita zařízení je téměř stovka strávníků. Ve všední dny jídelna nabízí dva chody, kromě pátku, kdy je to pouze jeden.

V jídelně při 3. základní škole v Jindřichově Hradci zatím žádné dramatické úspory nezavádějí. "Máme šikovnou vedoucí školní jídelny a sám se až divím, jak dokáže nakupovat. Vaříme pouze ze základních surovin, žádné polotovary. Maso bereme už léta z Hospříze, jak s oblibou říkáme, ještě včera někde běhalo a dnes ho máme na talíři. Jedno jídlo máme vždy klasického rázu a jedno, řekněme, modernější," popsal ředitel 3. základní školy Ladislav Chocholouš. Dnešní uspěchaná doba podle něj nepřeje tomu, aby matky vařily kvalitně a škola se proto snaží tento výpadek suplovat. "Matky jsou často unavené z práce a už nemají kapacitu vařit. Objednají si například rychlé jídlo z rozvozu nebo pizzu a podobně. Proto se snažíme, aby děti měly v poledne solidní oběd," vysvětlil ředitel školy. Jídelna má přihlášených více než pět stovek strávníků. Dochází sem i zaměstnanci nedalekého učiliště.

V Rudolfově zdražovali zvlášť v mateřince a ve škole

Ani přes snahu ušetřit se nevyhnuli zdražení ve školní jídelně v Rudolfově na Českobudějovicku, kde pečují o strávníky z mateřinky a ze základky. Podle vedoucí jídelny Jany Delievové zvýšili cenu za celodenní jídlo v mateřské škole už vloni v červnu o pět korun. Z toho oběd o tři koruny, odpolední a dopolední jídlo o korunu. Celodenní strava tak vyjde rodiče na 39 korun a u dětí nad sedm let (předškoláků) na 42 korun. "Zatím jsem ceny nechala," říká Jana Delievová, ale připojuje, že od května zřejmě bude muset zdražit ve školce o dalších pět korun. Rodiče platí výhradně kalkulaci za potraviny. Všechny ostatní náklady v jídelně - energie, voda a podobně, hradí zřizovatel školy, tedy město.

Samice orla mořského se po několikaměsíčním zotavování nakonec vrátila zpět do přírody.
Potlučenému orlovi ze skruže moc šancí nedávali. Teď se vrátil do volné přírody

Zdražení bylo nevyhnutelné. Ceny už podle vedoucí jídelny neúměrně narostly. Přitom zeleninu nebo ovoce do jídelníčku předepisují povinné normy. "Snažíme se vařit i levnější jídla. Na buchtách se ušetří," naznačuje vedoucí jídelny, že se některý den dá jídlo pořídit levněji. Ale nelze podávat buchty každý den. "I Když děti, ty by si možná daly radši buchty místo masa," s úsměvem doplňuje Jana Delievová.

Jablka a brambory z regionu

Pro žáky základní školy se zdražovalo od září. Jeden den jídelna provaří, druhý ušetří, ale ceny zůstávají. "Uvidíme, jak to bude do června," říká vedoucí jídelny. Šetří se třeba i na tom, že některé drahé ovoce nahrazují jablka. "Nakupujeme je ze Lhenic nebo z Chelčic, brambory z Čejkovic," naznačuje Jana Delievová, že jídelna má i regionální dodavatele, nespoléhá jen na velkoobchod. Děti na základce platí podle věku od 32 do 36 korun za oběd. Pokud by se měnila cena, musejí to rodiče vědět nejméně měsíc dopředu. "Aby si zvedli limit na trvalých příkazech," naznačuje Jana Delievová, s čím vším zdánlivě malý posun ceny souvisí.

Doufají, že cenám pomůže sezonní zelenina

Především pro středoškoláky vaří ve školní jídelně Střední školy a Vyšší odborné školy cestovního ruchu v Českých Budějovicích. V minulém roce zdražovali dvakrát . "Nebylo to tak výrazné," říká vedoucí jídelny Soňa Šimková a doplňuje, že nejprve to bylo o čtyři koruny, ale protože se ukázalo, že to nestačí na pokrytí zvýšených nákladů, ještě se dodatečně zvedla cena o další dvě koruny. Děti ve věku 15 let a víc (do jídelny chodí z osmiletých gymnázií i mladší ročníky) mají cenu 36 korun.

Nyní další úpravu cen neplánují. "Je to tak na hraně, ale řekla bych, že se to dá. Teď zdražovat nebudeme," říká vedoucí školní jídelny, kde denně uvaří 1350 obědů. "Přijde sezona, doufám, že zelenina zlevní," doplňuje optimisticky Soňa Šimková.

Tři jídla

Jídelna má velké dodavatele, ale i regionální. "Je to tak půl na půl, už léta. Některé máme už dvacet let," říká ohledně nákupů surovin vedoucí jídelny s tím, že dodavatelé se kvůli velké konkurenci snaží nabídnout dobré ceny a ve škole sledují, stejně jako v dřívějších letech, i akce. Ty nabízejí dodavatelé podobně jako v maloobchodě. "Vaříme tři jídla, máme hodně obědů," naznačuje Soňa Šimková, že se dají v takovém rozsahu jídel akce využít, i když ne vždy a ne všechny, protože jídelníček se stanovuje nějaký čas dopředu a tomu odpovídají i dlouhodobé objednávky.

Automat na výrobky z kratomu u Oděvy v Jindřichově Hradci budí pozornost jak příznivců, tak i odpůrců.
VIDEO: V Hradci se objevil automat na drogu mladistvých. Zájemci se jen hrnuli

Podobně jako v jiných jídelnách i v zařízení, které se nachází v budově s hlavním vchodem z ulice Fráni Šrámka, se střídají nákladnější a levnější jídla. Při dodržení povinných norem. "Jeden den je dražší ryba. Druhý den je vepřová kýta na nudličky. Jeden den provaříme, jiný ušetříme," upozorňuje Soňa Šimková, že se stále musí myslet na náklady.

Zodpovědní strávníci

Celkově horší ekonomická situace v republice se v jídelně projevila tím, že přibylo dětských strávníků, kterých chodí více než před covidem. A také se zdá, že jsou "zodpovědnější" a tak se zde neprojevuje častý problém, že děti nechávají dost jídla nesnězeného na talířích, ale s tím se zde nesetkávali ani dřív. "Můj názor je, že to středoškoláci berou jinak, než třeba děti ze základní školy. Jsou to zodpovědní strávníci, vedení tak už od rodičů. A my nemáme problém s tím, aby děti jídlo snědly. U nás nenechávaly děti moc jídla ani dřív," doplňuje Soňa Šimková.

Křehké bledule u Řečice těší hlavně místní obyvatele.
Bílé koberce u Řečice jsou pastvou pro oči. O bleduliště pečují dobrovolníci

O tom, že je jídelna oblíbená, svědčí také to, že už má plně obsazenou kapacitu pro další strávníky, nové neberou. Místa zaplňují hlavně učitelé ze škol, z nichž do jídelny docházejí děti. Aktuálně pro ně vaří oběd za 105 korun, i tahle částka se nedávno upravovala. A pokud by chtěl na obědy do jídelny někdo z veřejnosti, musel by počkat, až se třeba nějaké místo uvolní.