Filozofická fakulta Jihočeské univerzity nabízí nové učitelské studijní programy. Význam a výuka německého jazyka jsou už několik let ve srovnání s angličtinou opomíjeny. Přitom dobrá znalost němčiny je především pro Jihočechy, kteří žijí v příhraniční oblasti s Německem a Rakouskem, často velice žádoucí.

Travelcon 2020 bude on-line.
Dubnový Travelcon bude, koronaviru navzdory. Přesune se ale do kyberprostoru

Ústav česko-německých areálových studií a germanistiky Filozofické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích proto otevírá nové učitelské studijní programy zaměřené na německý jazyk. „Jedná se o bakalářský studijní program Německý jazyk a literatura se zaměřením na vzdělávání pro střední školy a navazující magisterský studijní program Učitelství pro střední školy se specializací německý jazyk a literatura,“ upřesňuje prof. PhDr. Alena Jaklová, CSc., ředitelka Ústavu česko - německých areálových studií a germanistiky FF JU.

Prachatická nemocnice, ilustrační foto.
Dvě pacientky, kamarádky, zatajily kontakt s pozitivně testovanou osobou

Tyto studijní programy jsou otevírány už pro akademický rok 2020–2021 a přihlášku na ně mohou uchazeči o studium podávat do 30. dubna 2020, tedy stejně jako na ostatní studijní programy této fakulty. Nové programy lze studovat pouze v kombinaci s dalším učitelským studijním programem.

Absolventi se uplatní především jako učitelé Německého jazyka na středních školách. „Díky obecnosti a šíři oborů má absolvent předpoklady pro práci nejen v akademické sféře, ale i v řadě dalších profesí, např. ve státní správě, firemním managementu, jako instruktor ve střediscích volného času apod.,“ doplňuje profesorka Alena Jaklová s tím, že v jižních Čechách existuje řada významných německých firem (Německo je největším ekonomickým partnerem ČR).