Minulý týden zveřejnila společnost Times Higher Education žebříček nejprestižnějších vysokých škol zemí s rozvíjející se ekonomikou (Emerging Economies University Rankings). Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích obsadila v tomto regionálním hodnocení skvělé sdílené 201. – 250. místo.

Tohoto umístění dosáhla mezi 533 univerzitami ze 47 zemí, zejména ze střední a východní Evropy, Ruska, Číny, Indie, Brazílie a Jižní Afriky. V rámci 17 zapojených českých vysokých škol se Jihočeská univerzita umístila na sdíleném čtvrtém až pátém místě. Je přitom v tomto žebříčku nováčkem.

„Těší nás, že jsme navázali na úspěch v žebříčku Times Higher Education World University Rankings 2020, který byl vydán v září minulého roku. V něm se Jihočeská univerzita umístila poprvé mezi 1000 nejlepších univerzit světa. Společně s dalšími zahraničními i tuzemskými žebříčky je to důkazem kvality a stoupající mezinárodní prestiže Jihočeské univerzity,“ hodnotí úspěch prof. PhDr. Bohumil Jiroušek, Dr., prorektor pro vnitřní hodnocení Jihočeské univerzity.

Univerzity jsou v regionálním žebříčku hodnoceny na základě 13 indikátorů v pěti kategoriích, tedy podobně jako v rámci světového žebříčku THE. Váha těchto indikátorů je ale upravena podle daného regionu. Hodnocení probíhá v těchto kategoriích (oblastech): výuka a vzdělávací prostředí, výzkum, spolupráce s průmyslem, citovanost a internacionalizace.

Kromě hlavního a regionálního žebříčku uspěla Jihočeská univerzita i v oborových žebříčcích, které sestavuje společnost THE v 11 oblastech. V oboru Life Sciences obsadila JU sdílené 301. - 400. místo a umístila se i v oblasti Clinical, pre-clinical & health.

Celosvětově vysokou úroveň Jihočeské univerzity dokazují i umístění v dalších světových žebříčcích. Například v Academic Ranking of World Universities 2019 (tzv. Šanghajský žebříček) JU obsadila sdílené 901. – 1000. místo. Z České republiky se do něj dostalo 7 univerzit. V rámci Šanghajského žebříčku se JU dále umístila v pěti oborových seznamech, nejlépe v přírodních vědách v oboru ekologie na 101. - 150.

V dalším žebříčku – CWUR 2019-2020 (The Center for World University Rankings) – je Jihočeská univerzita na celkovém 1024. místě a 5. místě v rámci České republiky.

Za zmínku stojí také umístění Jihočeské univerzity v regionálním žebříčku QS Emerging Europe and Central Asia 2019.

THE World University Rankings patří společně s QS World University Rankings a Šanghajským žebříčkem (ARWU) k nejprestižnějším a nejuznávanějším žebříčkům na světě. V žebříčku THE World University Rankings 2020 bylo experty hodnoceno 1800 univerzit, z toho se jich umístilo 1396 z 92 zemí.