V sobotu na Mezinárodní den dětí v rámci 130. výročí tratě Tábor – Ražice pořádají České dráhy parní jízdy z Protivína přes Ražice, Písek do Vlastce a zpět. V Ražicích na návštěvníky čeká tematický program. V neděli se cestující můžou svézt párou z Protivína do Březnice a odtud do Rožmitálu pod Třemšínem a do Blatné.

Sobotní oslavy 130. výročí tratě Tábor - Ražice

V sobotu 1. června na Mezinárodní den dětí České dráhy pořádají oslavu 130. výročí tratě Tábor – Ražice. Příznivci parních jízd se můžou svézt vlakem taženým lokomotivou „Všudybylka“ z Protivína do Ražic a zpět. Další jízdy parním vlakem si pak zájemci užijí také mezi Ražicemi přes Písek do Vlastce a zpět a v Ražicích návštěvníky čeká pestrý doprovodný program zaměřený na děti. Vystoupí kapela ŠVEJK c.k. ŠRAML, která interpretuje českou muziku, ale i skladby světových autorů, které se hrály v dobách rakousko-uherské monarchie. V kulturním prostoru Špejchar jsou připravené hry pro děti.

Nedělní parní jízdy

V neděli sveze zájemce parní vlak s lokomotivou „Všudybylka“ z Protivína do Březnice, z Březnice do Rožmitálu pod Třemšínem a zpět a z Březnice do Blatné.

Součástí parního vlaku je také otevřený vyhlídkový vůz.

Všudybylka

Parní lokomotiva 354.195 patří do sbírek železničního muzea českých drah v Lužné u Rakovníka. Vyrobená byla v roce 1925 v tehdejší strojírně Českomoranská-Kolben (ČMK) v pražské Libni. Svůj původ měla ale v konstrukci pocházející ještě z dob rakousko-uherské monarchie. Tento typ se velmi dobře osvědčil na mnoha hlavních i méně významných tratích po celé republice v osobní dopravě, proto dostaly přezdívku „Všudybylka“. Tahaly osobní vlaky i rychlíky. Jejich maximální rychlost byla 80 km/h, výkon cca 830 kW a hmotnost přibližně 85 tun. Poslední lokomotiva tohoto typu byla z pravidelného provozu vyřazena v roce 1978.

Ing. Gabriela Novotná, tisková mluvčí ČD