Zákazníci restaurací v Jindřichově Hradci si ve facebookové anketě Deníku vybrali jako nejlepší místo pro smažák dvojici restaurací Kozlovna Měšťan a Střelnice, které spadají pod jednoho majitele.

„Smažák mám ráda a když už si ho dopřeju, tak zajdu na Střelnici, mají tam výborný sýr a krásně se táhne,“ pochválila strávnice Monika Šindelářová. Na Střelnici vyjde smažák s hranolky a tatarkou na 149 korun. Kdo by si chtěl dát sýrovou specialitu, v poledním menu restaurace nabízí za stejnou cenu třeba i smažený romadúr s vařeným bramborem a tatarskou omáčkou.

Chutné sýrové variace připravuje i oblíbená jídelna Menza v Janderově ulici. Smažené sýrové duo (hermelín a eidam) s vařenými bramborami doplněné domácí tatarkou vyjde na 149 korun. Stravovací zařízení v objektu studentských kolejí slouží i pro širokou veřejnost. Denně v Menze nabízejí až dvanáct jídel v cenovém rozpětí 130 až 150 korun. V ceně je navíc kromě hlavního chodu i polévka, pečivo k polévce a nápoj.

„Na každý den sestavujeme nový jídelníček. Snažíme se být kreativní, například v pondělí držíme čínskou kuchyni. Po dlouhých letech jsme se loni rozloučili s kuchařem a přijali jsme dvě profesionální kuchařky, které mají z pohostinství bohaté zkušenosti. Dávají mi návrhy jídelníčku, vše společně konzultujeme a následně pouštíme mezi lidi. Ve srovnání s loňskem jsme mírně sice mírně zdražili, ale pořád se pohybujeme za kompletní menu kolem ceny 145 korun,“ řekl Jiří Toufar, provozovatel jídelny Menza. Podnik přebíral po covidovém období, kdy měl maximálně do 40 strávníků. Dnes je jich až kolem dvou stovek.

Doprava v centru je pro Novou Bystřici palčivým problémem už dlouhé roky.
Kvůli obchvatu se nám teď směje celá republika, říká Jiří Zimola

Kromě klasické české kuchyně, jako je svíčková nebo buchtičky se šodó, mohou strávníci ochutnat i zahraniční speciality. Obědy se v Menze vydávají pouze ve všední dny v čase od 10.30 do 13.30 hodin. Novinkou je rozvoz i poledního menu do firem a cateringove služby.

Z restaurací mimo Jindřichův Hradec pak podle čtenářů Deníku vítězí cenou i chutí Hospoda Pod Kostelem v Jarošově nad Nežárkou, kde za smažený sýr s bramborem nebo hranolky a tatarkou zaplatíte jen 130 korun. Jarošovská hospoda si při tvorbě svých menu zakládá na domácím jídelníčku.

„Základem je tradiční česká kuchyně, kterou doplňujeme o oblíbené pokrmy z mezinárodní kuchyně. Základem jsou ale česká jídla, neradi bychom si hráli na něco, co nejsme. Jídelní lístek sestavujeme tak, aby byl pestrý. Snažíme se, aby byl pro zákazníky zajímavý, nemáme časový interval, podle kterého bychom jídla obměňovali. Snažíme se reagovat na přání našich zákazníků a obecně oblíbená jídla proto vaříme častěji než ta méně oblíbená,“ vysvětlil už dříve provozovatel restauračního zařízení Michal Kadlec. Cena obědových chodů v Hospodě Pod Kostelem se včetně polévky pohybuje od 130 do 140 korun.