Spolupráce s Krasnoufimskem byla oficiálně schválena usnesením Zastupitelstva města v listopadu roku 2015. „Byl jsem mezi zastupiteli, kteří nebyli proto, aby se toto město stalo naším partnerským. Tehdy to prošlo o dva hlasy. Při svém nástupu na radnici jsem neměl chuť s tímto městem spolupracovat, takže jsme vlastně neměli co přerušit, protože jsme s tímto městem neměli nic společného,“ upřesnil jindřichohradecký starosta Jan Mlčák a dodal, že zrušení smlouvy o spolupráci s ruským městem Krasnoufimsk ještě musí posvětit zastupitelé.

Rada města zároveň na svém jednání souhlasila s poskytnutím finančního daru Ukrajině ve výši 250 000 korun. Čelní představitelé Ukrajiny totiž opakovaně prostřednictvím médií a sociálních sítí deklarují, že jejich země v tuto chvíli potřebuje především finanční a vojenskou pomoc. „Zvolili jsme transparentní účet ukrajinského konzulátu a myslíme si, že oni vědí nejlépe, na co peníze použít. Zvažujeme i další formy pomoci, musíme ale nejdříve vytvořit databázi ubytování, abychom se o ukrajinské uprchlíky uměli postarat, až sem dorazí,“ dodal jindřichohradecký starosta. Také poskytnutí finančního daru ale musí ještě schválit zastupitelstvo, které se mimořádně sejde v pondělí 7. března

Na sbírku zareagovaly desítky dárců.
Jindřichohradečtí skauti pomáhají Ukrajině, ozvaly se už desítky dárců

Starosta zároveň kontaktoval starostku spřátelené obce Starý Martinov na Ukrajině. "Posílal jsem jí dva dopisy. Kdyby cokoliv potřebovala, tak jí samozřejmě budeme nápomocní," uzavřel starosta. Jindřichohradecká radnice ukrajinskou obec finančně podporuje už od roku 2015. Jindřichův Hradec a obec Starý Martinov mají navíc historické pouto. Během bojů při přechodu řeky Dněstr v červnu roku 1915 tam totiž padlo na 700 vojáků z Jindřichohradecka a okolí.