Česko totiž vyjednalo méně financí, než jiné státy. I když ne všechny obce přímo tento program využívají, snaží se evropské prostředky, ale i ty „české" získávat, kde jen to jde.

Mnozí starostové se shodují v tom, že pro menší obce je nejschůdnější Program obnovy venkova, což jsou granty z Jihočeského kraje.

Jak říká starosta Blažejova Petr Tóth, obec z programu využije každý rok něco na opravu obecních budov. „V letošním roce chceme dát novou střešní krytinu na kulturní dům, vloni jsme z programu čerpali peníze na opravu fasády kapličky v Oldřiši. Program obnovy venkova využíváme hodně, vhodné dotační tituly však hledáme i jinde. Například vodovod jsme měli přes ministerstvo zemědělství. Ale co se týče evropských zdrojů, kdy se musí dopředu půjčit peníze, které získáme zpět až po vyúčtování, to neriskujeme," míní blažejovský starosta Petr Tóth.

Například v Lodhéřově evropské dotace posloužily podle starostky Zdeňky Klesalové k pořízení lesní techniky prostřednictvím Státního zemědělského intervenčního fondu. „Jeden rok jsme nakoupili  traktor a další pak rameno na vysekávání mezí. Z evropských peněz jsme dělali i zateplení a výměnu oken ve škole. Stále hledáme ideální dotační tituly," uvedla starostka Zdeňka  Klesalová.

Lodhéřov velice často čerpá i peníze z již zmíněného Programu obnovy venkova. Vloni zkoušeli prostřednictvím ministerstva pro místní rozvoj získat dotaci na stavbu dětské hřiště. „Tam jsme ale neuspěli, tak jsme teď část hřiště udělali sami a postupně ho budeme dobudovávat," dodala Zdeňka Klesalová.

Program rozvoje venkova lze čerpat v několika rovinách. V Dešné na Dačicku  prostředky využívali podle starosta Aloise Adama především pro obecní společnost, která hospodaří v lesích obce. „Tam jsme mohli čerpat hodně na nákupy traktoru, štěpkovačů a další techniky. Opravili jsme i lesní cesty. Peníze bylo možné získávat dvěma cestami, na zemědělskou a lesnickou činnost a pak pro obce. Ale tam jsme se k penězům na klasickou infrastrukturu nedostali. U Programu rozvoje venkova je totiž pro obce omezení do 500 obyvatel, i když na něco málo to šlo také použít," říká starosta a dodává, že pro obce nad 500 obyvatel je určený Regionální operační program.

„Tam je ale daleko náročnější a složitější získat dotace a nemohu se ubránit dojmu, že spíše nahrává větším subjektům. Na můj vkus mají obce od 500 do tisíce až dvou tisíc obyvatel nevýhodné postavení a velice těžko se dostávají k penězům," dodal starosta Dešné s tím, že pokud bude pro obce do budoucna ještě obtížnější čerpání dotací, tak to bude špatně.