Jindřichův Hradec – V pondělí si na jindřichohradecké náměstí Míru budete moci přijít připálit Betlémské světlo, které sem v 17 hodin přivezou skauti ze střediska Pětilisté růže v Jindřichově Hradci. Na programu je ale také povídání o historii této vánoční tradice. A chybět nebude ani zpívání vánočních koled.

Lomnice nad Lužnicí – Tradiční Svatoštěpánský koncert se koná ve středu v 18 hodin v lomnickém kostele svatého Václava, kde vystoupí místní kostelní sbor KOS.  Již v neděli si sem ale můžete přijít vychutnat vánoční atmosféru na koncert  Chrámového sboru z Ševětína a Akordeonového souboru Základní umělecké školy z Jindřichova Hradce. Začátek je v 18 hodin.

Jindřichův Hradec – Netradiční pojetí půlnoční mše si pro všechny připravilo občanské sdružení Spolek Hippolyt. V proboštském kostele Nanebevzetí Panny Marie se na Štědrý den v 15.30 uskuteční vánoční mše svatá se zaměřením na děti. Právě nejmenším bude uzpůsoben celý program, v rámci kterého je připravena prohlídka betléma s povídáním, chybět nebude zpívání koled. Připraveno je i zamyšlení nad významem Vánoc, jako důležitých křesťanských svátků. „Proto vypněte televizi a přijďte spočinout," zve za pořadatele Anna Heřmánková. 

Velký Ratmírov – Tradiční Štědrodenní koupání se letos  na Štědrý den uskuteční již pošestnácté. Odvážní otužilci se vnoří do vody koupaliště ve Velkém Ratmírově jako vždy v 11 hodin. Pro příchozí diváky bude na břehu připraveno teplé občerstvení.

Suchdol nad Lužnicí – Na středeční 10. hodinu mají vodáci ze Suchdola nad Lužnicí naplánovaný již 34. ročník Štěpánské jízdy, při kterém bude řeka Lužnice uzamčena na druhý západ. Slavnost i start splutí řeky se odehraje na suchdolské vodácké základně u Klikovského mostu. Sjezd směrem k jezu Pilař, kempu v Majdaleně nebo až k soutoku Staré a Nové řeky měří od 8 do 15 kilometrů. Pohybu milovní pěší zájemci mohou trasu vodáků kopírovat na břehu.

Deštná – Malý vánoční koncert si připravil Hudební soubor při kostelíčku svatého Jana Křtitele v Deštné. Ve čtvrtek v 15 hodin jeho členové zazpívají vánoční koledy, krátké písně i árie nebo zimní básně přímo ve vánočně vyzdobeném kostelíku, kde budou navíc k vidění české i zahraniční betlémy. Diváci se budou moci dovědět i některé zajímavosti o objevení svatojánského pramene, ke kterému došlo v roce 1599. 

Třeboň - V pátek v 10.30 a ve 13.30 hodin se můžete vydat na procházku zámkem v doprovodu Petra Voka a Bílé paní. Se stejným doprovodem se můžete setkat i následující den ve stejnou dobu. Časy běžných prohlídek jsou pak stanoveny na  9.30, 10, 11, 11.30, 13:30, 14 a 15 hodin po oba dva dny. V sobotu 28. a v neděli 29. prosince je pak navíc připravena repríza  večerní Vánoční pohádky schwarzenberské, neboť letos je to právě sto let od doby, kdy tady naposledy slavil Vánoce kníže Adolf Josef ze Schwarzenbergu. Večerní prohlídky začínají v 17 hodin v sobotu i v neděli.

Petra Jouzová