Ve Slavonicích nechtějí hraniční přechod pro velká auta. Naopak provozu v centru Nové Bystřice by tento krok ulevil.


„Chápu, že ten, koho se to týká osobně, kamiony ve městě nechce. Stejně tak je tady nechceme ani my. Můj osobní názor je ten, že dřevo patří na dráhu," říká jedna z iniciátorek petice Tereza Kuhnová ze Slavonic.

Záporně se k otevření přechodu i velkým vozidlům nad 3,5 tuny staví i Krajská hygienická stanice v Českých Budějovicích. Průjezd kamionů by zvýšil prašnost a měl by i další negativní vlivy.

„Myslím, že na takový nápor nejsou Slavonice připravené. Navíc si nedovedu představit, kde by auta stála v době bezpečnostní přestávky,“ uvedl místostarosta Slavonic Jaromír Vítů.

Konečné rozhodnutí bude ale na Jihočeském kraji, který je vlastníkem komunikace. Ten požádal o stanovisko město Slavonice. Objevil se i názor, že výjimku pro vjezd by mohly získat pouze regionální dopravci. O dalším postupu bude příští týden jednat zastupitelstvo.

Naopak Nové Bystřici by se ulevilo. Přestaly by sem totiž jezdit náklaďáky z Jemnice a Slavonic. Jedná se o nejbližší místo pro překročení hranic pro kamiony. Z Jemnice by sice mohly jezdit na hraniční přechod Vratěnín, ale ani tady nemají vjezd povolený.

Z pohledu starosty Nové Bystřice Jiřího Zimoly je zbytečné, aby kamiony firem ze Slavonicka, které stejně musejí Slavonicemi projet, mířily na Novou Bystřici. Podle něj by bylo mnohem jednodušší přechod Slavonice – Fraters pro tyto kamiony otevřít.

Starosta je přesvědčený, že nehrozí, že by tudy směřovali dopravci jiných firem, protože tam jsou úzké silnice.

„Lidé u nás mě zastavují, ať s tím něco děláme. Rozčilují se, že kamiony jezdí prakticky přes celé město, zejména přes náměstí,“ vysvětlil Zimola.

Miroslava Kolářová, Stanislava Koblihová