„Železniční narozeniny u nás budeme slavit již potřetí a vždy se to setkalo s velkým úspěchem. Zapojili jsme se již při sto desátém a sto dvacátém výročí a to sto pětadvacáté si v žádném případě nechceme nechat ujít,“ oznámil starosta Kardašovy Řečice Petr Nekut.

I přesto, že na přípravu oslav je letos rekordně málo času, počítají organizátoři s hojnou účastí řečických obyvatel. „O celé akci jsme se dozvěděli poměrně pozdě, asi tak před dvěma týdny, takže toho času moc nemáme. I tak bychom ale chtěli, aby slavnost nebyla záležitostí jen několika málo nadšenců, ale aby se zapojila co nejširší masa lidí,“ doufá Nekut.

Příjezd historického vlaku, který do Kardašovy Řečice dorazí devátého června a zdrží se asi čtyřicet pět minut, chtějí Řečičtí přivítat dobovou scenérií.

„Samotnému vítání vlaku bude předcházet kostýmní průvod městem. Ideální by bylo, kdyby účastníků bylo tolik, aby zastupovali všechny společenské vrstvy tehdejšího obyvatelstva, a to jak dospělí, tak i děti. Těm, kteří neseženou patřičné ošacení, jsme připraveni pomoci i z vlastních zdrojů. V historických uniformách vystoupí i hasiči,“ přibližuje plánovaný průběh oslav řečický starosta. (