Deník o tom zpravil ve středu večer dobře informovaný zdroj, který ve zmíněném podniku dlouhá léta pracuje. Jeho jméno redakce zná, ale z pochopitelných důvodů se rozhodla zachovat jeho anonymitu.

„V první vlně má být propuštěno asi padesát až šedesát lidí. Zrušena bude například celá výroba oken a dveří . Byli jsme s tím seznámeni v úterý a ve středu kvůli tomu zasedaly i odbory," upřesnil zaměstnanec pily.

Omezení provozu prý souvisí se změnou majitelů. Současný vlastník společnosti Bořivoj Kasal totiž předává k novému roku celou pilu svým dědicům synovi Luboru Kasalovi, vnukovi Jonáši Kasalovi a vnučce Johaně Kasalové.

„Fakticky byla firma předána už ve středu, ale papírově k tomu dojde až od prvního ledna. Noví majitelé však mají zřejmě na provoz pily jiný názor, než měl starý pán," vysvětluje dále pracovník.

Vedení společnosti se o věci nechtělo příliš bavit. Ve čtvrtek jsme kontaktovali zatím ještě současného vlastníka Bořivoje Kasala, ten však nebyl příliš sdílný.

„Nevím, kde jste vzali ta čísla. K nějakému propouštění sice dochází a ještě docházet bude, ale je to vše v únosné míře ve vztahu mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem," vyjádřil se.

Na otázku, kolik tedy Kasalova pila lidí propustí, však odmítl odpovědět, stejně jako na to, zda budou některé provozy doopravdy zrušené.

„Žádná čísla vám neřeknu, mohu jen zopakovat, že je vše v rámci běžného vztahu zaměstnavatele a zaměstnance. Nebudu se vyjadřovat ani ke zrušení výroby oken a dveří, to je zcela v kompetenci nového vedení, jež firmu převezme od prvního ledna," uvedl Bořivoj Kasal.

Že se však nejedná o pouhou spekulaci Deníku potvrdil i další zaměstnanec Kasalovi pily, který přisvědčil, že čísla, jež má redakce k dispozici, mají reálný základ.

Zpráva o rozsáhlé redukci zaměstnanců se už donesla dokonce i na jindřichohradecký úřad práce. „Oficiálně zatím nic nemáme, nicméně jsem se ve čtvrtek ráno o plánovaném propouštění dozvěděla, a proto jsem pověřila jednu z kolegyň, aby shromáždila potřebné informace. Zatím však žádnou zpětnou vazbu nemám. Každá firma, která přistoupí k masivnějšímu propouštění, musí našemu úřadu tuto skutečnost nahlásit. Tato záležitost je však tak čerstvá, že na to má vedení společnosti ještě nějaký čas," konstatovala ředitelka hradeckého pracovního úřadu Stanislava Zemanová.

Během včerejšího dne se redakce Jindřichohradeckého deníku snažila získat vyjádření odborů, jejich zástupce se ale bohužel nepodařilo zastihnout.