Dominanta Českých Velenic, známá kaštanová alej, je podle dendrologických posudků ve velmi špatném stavu. Ještě na jaře by proto mělo dojít k zásadní úpravě a v budoucnu zřejmě i k celkové obnově stromořadí.

„Alej je letitá a jírovce jsou stromy, které nevydrží dlouho. Stromořadí chátrá a je proto potřeba jeho rekonstrukce," potvrdil starosta Jaromír Slíva. Hlavním důvodem, proč chce město přistoupit k zásahu, je bezpečnost. „Při větru dochází k padání větví," upozornil. Navíc v minulosti došlo k pádům celých stromů.

Druhým důvodem, který vede k plánovaným pracím, je i to, že jírovec je symbolem města a podle starosty je tak nutné alej obnovit. „Než se začne se stromy cokoli dít, chtěli bychom vše prodiskutovat i s veřejností, uspořádat setkání, na kterém by vystoupili odborníci a vše vysvětlili," předeslal starosta.

Informovat dobře místní obyvatele považuje za nutné i Miroslav Kohel, znalec z oboru dendrologie a posuzování dřevin, který se velenickou alejí zabývá. „I když se to laikovi nemusí zdát, to stromořadí je nebezpečné. Prvním krokem by mělo být zajištění bezpečnosti, což by znamenalo celé stromořadí seřezat na výšku čtyř až pěti metrů, což bude pro laika drastické," nastínil možný postup. Podle jeho doporučení není vhodné vykácet najednou všechny stromy, aby prostranství nezůstalo holé. Po zásadním ořezání by se podle Miroslava Kohela stromy měly stát relativně bezpečnými alespoň po dobu, než dojde k obnovení aleje.

„V delším horizontu několika let bude muset přijít kompletní obnova, budeme se ještě zabývat tím, jaké řešení zvolit," připustil Jaromír Slíva. Stávající stromy by měly být vykáceny a nahrazeny novými. „Chtěli bychom, aby stromy, které budeme sázet, už byly vzrostlejší a také zvyklé na prostředí, v jakém budou dál růst," pokračoval.

Tento postup doporučuje Miroslav Kohel a vysvětluje, že stromům nejvíc prospívá, když vyrostou tam, kde mají růst i později. „Většina stromů přichází z Holandska nebo Maďarska, kde je nízká nadmořská výška a když se vysadí tady, je to problém. Proto by se měly pěstovat v takových výškách a klimatických podmínkách, kde potom porostou," objasnil.

Podle Miroslava Kohela by tedy bylo vhodné letos provést ořezání aleje a zároveň i zajistit a na vhodném pozemku ve Velenicích vysadit roční až dvouleté sazenice. „Jírovec ročně v dobrých podmínkách vyroste o půl metru, pokud by se v aleji sázely čtyřleté, musely by se pak dobře ochránit," říká a upozorňuje, že čím starší stromky se přesazují, tím mohou nastat větší komplikace.

„Budeme muset vymyslet nějaký kompromis, navíc musíme počítat s nějakou mortalitou sazenic a bohužel i s vandalstvím a předpěstovat si 400 až 450 stromků," uzavřel. Zásah se má týkat prvních dvou řad stromořadí, které jsou nejblíž komunikaci a mezi kterými je chodník pro pěší a osazeno má být v budoucnu přibližně 350 stromů.

Kaštanová alej

Alej v Českých Velenicích byla vysazena v letech 1910 - 1915.

Jednoznačně převažujícím druhem je jírovec maďal, roste zde i lípa srdčitá a javor klen.

Zkontrolováno bylo nyní 225 stromů v prvních dvou řadách, 68 z nich bylo shledáno jako velmi nebezpečné.

Petra Lejtnarová