I když jednoznačně nejvíce hlasů voličů v Dačicích získal dosavadní místostarosta Jan Bartošek (KDU-ČSL), který se stal při parlamentních volbách místopředsedou poslanecké sněmovny, o post starosty bude usilovat současný tajemník městského úřadu a zároveň lídr lidovců Karel Macků.

Právě jeho vyjednávací tým má za sebou již první schůzky s dalšími stranami a jak včera odpoledne uvedl, jednání ještě budou pokračovat. „Snažíme se postupně jednat s většinou stran, a to podle dosažených volebních výsledků. Do konce týdne by mohla být první kola hotová a příští týden by se mohla uskutečnit ještě jedna schůzka oficiálních vyjednávacích týmů," sdělil včera odpoledne Karel Macků.

Připustil, že z hlediska osobního nemá s kandidáty napříč spektrem problém se bavit, ale lidovci nechtějí jít do koalice s nikým, kdo nechce budovat a pracovat, ale jen bořit.

„Skutečně zatím není nic dohodnuté," ujistil Karel Macků s tím, že i ohledně postu starosty může být více variant.

Naopak propad zaznamenala ODS, která vládla dačické radnici. Ztratila dva mandáty z dosavadních pěti. Jak včera uvedl současný starosta Dačic Vlastimil Štěpán (ODS), bývá dobrým zvykem, že ten, kdo vyhrál volby, staví koalici: „Byli jsme s lidovci v koalici, ale nyní je všechno zase na začátku."

Na procenta obsadili v komunálních volbách v Dačicích druhé místo komunisté, ale po přepočtu jim zůstaly tři mandáty. „Jsme otevřeni k jednání všem. Problémy Dačic nejsou o politických stranách," zmínil lídr kandidátky KSČM Vlastislav Švec.

Dobrou pozici tří mandátů má také nováček na dačické politické scéně ANO 2011, které získalo rovněž tři křesla v zastupitelstvu.

Lídr Moravanů Milan Točík zisk dvou mandátů, oproti třem v současném zastupitelstvu, očekával se vstupem právě ANO 2011. „Zklamáním je pro mě volební účast pod 50 procent. Očekával jsem tak dvě třetiny voličů. A velice mě překvapil výsledek komunistů, kteří uhájili tři křesla. Všichni naopak vnímáme pozitivně personální složení budoucího zastupitelstva, jehož jednání by se mohla nést v pracovním duchu bez osobních útoků," míní Milan Točík. Podle jeho včerejšího vyjádření Moravany zatím nikdo z vítězné strany neoslovil.

„Pokud se tak stane, jsme připraveni se sejít. Zatím je však nejaktuálnější předpoklad, že budeme v opozici," spekuluje Milan Točík s tím, že již dopředu jeho strana deklarovala, že by rozhodně nešla do koalice s komunisty.

Sociální demokraté si o jedno křeslo v zastupitelstvu pohoršili. Dva mandáty, které podle lídra dačické ČSSD Františka Buriana, jenž se však do zastupitelstva města nedostal, strana získala, dávají možnost, budou-li sociální demokraté k tomu vyzváni, podílet se na práci dačické radnice. „Jistě, mohli jsme získat určitě i více, ale to bude předmětem další analýzy a jednání, ze kterého samozřejmě vyvodíme důsledky a opatření  pro práci v dalším období," sdělil lídr a předseda dačické ČSSD.

Pouze jediný mandát dali voliči sdružení Změna pro Dačice, které mělo dosud tři místa v zastupitelstvu, a vynesli nahoru ze třetího místa Ctibora Blahu.

Jednu židli uhájil, tak jako v předchozích volbách, Pavel Antonů z SNK – Evropští demokraté.
Do zastupitelstva se nedostali kandidáti TOP 09, Úsvitu přímé demokracie a nezávislý kandidát Jiří Stejskal.

KDU-ČSL:

Složení zastupitelstva v Dačicích. KDU-ČSL.

Složení zastupitelstva v Dačicích. KDU-ČSL.

KSČM:

Složení zastupitelstva v Dačicích. KSČM.

ANO 2011:

Složení zastupitelstva v Dačicích. ANO 2011.

ODS:

Složení zastupitelstva v Dačicích. ODS.

ČSSD:

Složení zastupitelstva v Dačicích. ČSSD.

Moravané:

Složení zastupitelstva v Dačicích. Moravané.

Změna pro Dačice:

Složení zastupitelstva v Dačicích. Změna pro Dačice.

SNK-ED:

Složení zastupitelstva v Dačicích. SNK-ED.