Od prosince totiž měla, jak bylo schváleno vloni v říjnu, svoz zajišťovat městská společnost Služby města. Nyní však měli zastupitelé toto rozhodnutí svým hlasováním zvrátit a posvětit vypsání výběrového řízení na externí firmu.

Jak hned v úvodu rozpravy předeslal starosta Stanislav Mrvka (ČSSD), stojí za tímto nečekaným krokem patová situace ve společnosti Ekoskládka. V ní totiž vlastní čtyřiadvacetiprocentní podíl společnost AVE CZ, která měla až doposud na jindřichohradecké popelnice výhodný kontrakt. Dalšími podílníky je kromě několika dalších obcí sice i Jindřichův Hradec, problém je ovšem v tom, že na jakékoliv usnesení je nutná osmdesátiprocentní většina, čili pomyslné právo veta má někdo, kdo v současnosti přichází o lukrativní kontrakt.
Skládka na Fedrpuši je v majetku Ekoskládky, jíž jako nájemce provozuje právě společnost AVE, ale potřebuje rozšířit, což musí nutně zafinancovat Ekoskládka.

„Mohli bychom se tak snadno dostat do situace, kdy za dva roky nebude kam odpad ukládat a my jej budeme za drahé peníze vozit někam jinam. To by se samozřejmě promítlo v ceně," vysvětloval Stanislav Mrvka. 

Se starostovým vysvětlením se však nemínili smířit opoziční zastupitelé. Vojtěch Duba (TOP 09) připomněl, že na toto úskalí upozorňoval jeho zastupitelský klub již na podzim.

„Připadám si jako v Jiříkově vidění. To jsou přeci věci, které byly jasné již v říjnu. Popravdě, společnost AVE se chová naprosto předvídatelně a nikdo se jí nemůže divit," poznamenal Vojtěch Duba, který směrem k vedení města uplatnil interpelaci a do příštího zastupitelstva požaduje vyčíslit ztráty, které Hradci nezdařená realizace přinesla.

Toto téma naťukl také Jan Mlčák (Volba pro město). Podle něj totiž AVE v reakci na úmysl města skládkuje na Fedrpuši odpad výhradně z Jindřichova Hradce, k čemuž jej zavazuje smlouva.

„Ztráta na skládkovném jen za pololetí je tak zhruba šest milionů," tvrdí opoziční zastupitel. Ten je také přesvědčený, že za odpískáním svozu odpadů nestojí jen spory s Ekoskládkou, potažmo AVE CZ, ale rovněž zrušená soutěž na popelářské vozy. V té nalezl závady Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a kromě jejího zrušení udělil Hradci i desetitisícovou pokutu. Odvolání pak údajně stálo dalších 30 tisíc na nákladech řízení.

„Pokud započítám i odměnu advokátovi, který Hradec zastupoval, tak to může dohromady dělat nějakých osmdesát tisíc," atakoval radnici Jan Mlčák.

Starosta Stanislav Mrvka kontroval tím, že ve věci nákupu techniky byla připravena záložní alternativa. Svůj podíl viny podle starosty však nesou i dnešní kritici. „Rád bych připomněl, že v roce 2007, kdy AVE odkoupilo podíly dvou obcí, seděl za město v Ekoskládce představitel právě vaší strany," neodpustil si trefu do živého Stanislav Mrvka.

Zazněl i názor, že Hradec by se neměl svozu odpadu ve své režii tak snadno vzdát. Přišel s ním komunistický zastupitel Tomeš Vytiska. „Tlak, který v této věci AVE vyvíjí, je jasným signálem, že to rozhodně není nevýhodná záležitost," míní Tomeš Vytiska.

Návrh rady na zrušení původního usnesení a vypsání výběrového řízení nakonec zastupitelé schválili, když předtím odmítli protinávrh Jana Mlčáka posečkat s hledáním nového provozovatele, dokud nebudou zodpovězeny všechny otázky a uspokojeny interpelace, které v tomto případě opozice vznesla.