Nejprve rada města schválila přijetí dotace z programu na podporu muzeí ve výši 25 tisíc korun na zajištění projektu Puzzle Zlatá stoka. Místostarosta Zdeněk Mráz vysvětlil, že se jedná o vytvoření nového edukačního exponátu, který se bude skládat právě z dílků puzzle.

Exponát bude vytvořen pro stálou expozici rybníkářství v Domě Štěpánka Netolického. Doplnil, že se město bude na projektu podílet částkou ve výši necelých 11 tisíc korun.

Současně město získalo dotaci ze stejného programu, jen ve výši 30 tisíc korun, rovněž pro Dům Štěpánka Netolického. Město pak přidá 13 tisíc. Peníze tentokrát poputují na zajištění výstavy nazvané Příběh zlaté stoky. Místostarosta objasnil, že v letošním roce totiž třeboňská Zlatá stoka oslaví 500 let.

Zlatá stoka je vodní dílo, které měří více než 42 kilometrů, začíná u jezu Pilař v Majdaleně a končí u Veselí nad Lužnicí. "Dle příběhu svůj název dostala Zlatá stoka za to, že voda poháněla různá technická zařízení - mlýny, hamry, které byly budovány na jejích březích. Voda tak dodávala energii a díky tomu lidé mohli vydělávat," doplnil Zdeněk Mráz.