Poslední dobou ale začínají převládat modernější technologie a i některé knihovny hlásí úbytek návštěv, a to i přesto, že registrovaných čtenářů dokonce přibývá.

„Nám sice přibylo registrovaných čtenářů, ale bohužel malinko ty výpůjčky samotné klesají," potvrdil ředitel jindřichohradecké městské knihovnyTomáš Dosbaba.Pokles nastal především u naučné literatury a také v hudebním oddělení. „V těchto odvětvích je pro nás obrovským konkurentem internet. Dnes než si něco prostudujete v nějaké encyklopedii nebo v zákonech, na internetu je získání potřebné informace mnohem rychlejší," objasnil. Podle něho je ale dobré, že se stále daří udržovat zájem o knihy u dětí. Dalším lákadlem jsou různé akce. Nejbližší je v hradecké knihovně zítra. Pracovníci archivu zde nabídnou možnost nahlédnout do starých tisků, například do Cestopisu Kryštofa Haranta a dalších titulů z 16. a 17. století.

Knihovny na Jindřichohradecku.

Čtenářů nepřibývá jen v Jindřichově Hradci, ale například i v knihovně v Dačicích nebo v obecní knihovně ve Studené. Tamní knihovnice je s aktuálním stavem spokojená. „Poslední roky je to lepší, do roku 2010 to nebylo nic moc, ale teď už zase začínají čtenáři přibývat," říkáSoňa Jírová. Je za tím podle ní i hodně práce na pořádání nejrůznějších akcí, které do knihovny přilákají i ty, kteří by jinak nepřišli.

I v dačické knihovně vzrostl počet zapsaných čtenářů. „Velmi nás těší, že je to především v oddělení pro děti a mládež. Roste i počet virtuálních návštěvníků využívajících především služeb katalogů knih, kdy si čtenář již před návštěvou knihovny zjistí, zda knížku máme a velká je sledovanost novinek," popsala ředitelka Zdeňka Chadimová.

V poslední době roste také zájem o elektronické čtečky a i knihovny na Jindřichohradecku jimi některé disponují. „Zatím to zůstává u toho, že je to pouze půjčovaný přístroj a lidem slouží jen jako médium," upozornil Tomáš Dosbaba. Knihovna je totiž kvůli autorským právům vázána na volně šiřitelná díla, a to s odstupem sedmdesáti let po smrti autora, takže současné tituly si takto v knihovnách nepůjčíte.

Mladším je bližší počítač

To, že přibývá čtenářů v knihovnách, jde ruku v ruce s úbytkem zákazníků v knihkupectvích. Své o tom ví iLenka Průchová, která obchod provozuje v Jindřichově Hradci již řadu let. „Bohužel musím říct, že je to rok od roku horší a tržby jdou rapidně dolů," lituje. Důvodů je podle ní víc. Jednak za vším stojí celková situace ve společnosti a ekonomická stránka věci, ale jde i o to, že mladší generace již knihu nebere jako samozřejmou součást života.

„Mladí už jako normu mají počítače. Ke knihám by je musela vést rodina," míní. Cestou, jak lidi ke knihám zase přivést, je nejen podle ní pořádání nejrůznějších besed a autorských čtení. „Budeme tady mít 13. května program Listování, kde herci v podstatě odehrají některou knihu. Je to úžasná záležitost, kdy si tak člověk všimne i titulu, který by normálně přešel," láká a dodává, že pokud akce bude mít úspěch, přijdou další a ještě zajímavější.

Do boje za zvýšení počtu čtenářů přichází i Svaz českých knihkupců a nakladatelů, který v rámci světového dne knihy a autorských práv, který připadá na zítřek, připravil akci, kdy ve všech knihkupectvích v celé republice budou knihy účtovány se slevou 15 procent, tedy bez DPH. Právě i cena knih hraje velkou roli v počtech čtenářů. „Je to ale dvousečné. Jednak nám ubývají zákazníci, ale ani knihovny si nemohou dovolit nakoupit tolik výtisků a titulů, kolik by potřebovaly pro uspokojení všech, takže tam se zase dlouho čeká," upozornila Lenka Průchová.

ROZHOVOR: Veronika, Pavla a Jiří Nymburštíz Jindřichova Hradce jsou nejlepší čtenářskou rodinou v republice

Čtečka je dobrá na cesty, knihy ale nenahradí

Nejlepší čtenářskou rodinou z celé republiky se stali Veronika, Pavla a Jiří Nymburštíz Jindřichova Hradce. Co pro ně čtení znamená jsme se jich zeptali při předávání ocenění v jindřichohradecké knihovně.

Nejlepší čtenářská rodina je z Jindřichova Hradce - Veronika, Pavla a Jiří Nymburští.

Kolik se vás na přečtení tolika knih podílelo?

V. N.Jsme na to vlastně my tři, manžel si půjčuje knihy na mou průkazku a potom tedy ještě babička. Ale babička s dědou si nepůjčují pravidelně.

Jaké žánry preferujete?

V. N.Já romantiku. A potom mám ráda válečnou literaturu, takže to prostřídávám. Také mám ale ráda ruské knihy v originále.

P. N.Já za týden přečtu několik malých knih. Nejraději mám dobrodružné příběhy a komiksy. Potom se mi moc líbí knížky z řady Děsivé dějiny.

J. N.Já mám nejraději sci-fi. A docela rád si přečtu i nějaké historické knihy.

Máte nějaké místo, kde nejraději čtete?

V. N.Nejčastěji čtu v posteli. Tam se mi nejlépe relaxuje.

P. N.Já si čtu u sebe v pokojíku. Tam jsou různé skrýše.

J. N.A já zas v té nejmenší místnosti v bytě.

Čtete třeba i více knih najednou?

V. N.Mám to tak. Ne snad, že bych měla v každém pokoji nějakou jinou knihu, ale něco mám u našich, něco na chalupě, něco doma. Takže je to potom takové promíchané.

J. N.Teď mám rozečtenou jen jednu knížku, ale když jsem třeba ještě chodil do školy, měl jsem jednu knihu rozečtenou na internátu a jednu doma.

Jednou z cen, které jste získali, je i elektronická čtečka knih. Máte raději papírové knihy, nebo už vám přijde tato moderní technologie zcela normální?

V. N.Čtečku mám a používám ji také. Ale proti papírovým knihám to není ono. Zase ale čtečka je dobrá, když někam jedete na dovolenou, tak s sebou netaháte ty hromady knih, ale máte je všechny načtené v čtečce. Ale já tedy opravdu preferuji papír.

P. N.Já mám spíš raději ty papírové, protože úžasně voní.

J. N.Já teď v poslední době dávám přednost těm elektronickým.

Kupujete si knihy, nebo si je jenom půjčujete?

V. N.Knihy si i kupuji. Ročně si koupím tak přibližně desítku knih. Ale kupujeme právě hlavně tituly do čtečky. A když se mi líbí nějaká papírová, tak si jí pořídím. Ale není to nic levného, což je škoda, takže si to rozmýšlím, jestli si mám za tři stovky koupit knihu nebo něco jiného.

Čtete některé knihy třeba i víckrát? Jaká je vaše nejoblíbenější?

V. N.Určitě. Nejoblíbenější jsou knihy od Roberta Fulghuma. A právě nedávno mi přišel v originále Evžen Oněgin, tak na to se moc těším, až se do toho začtu.

P. N.Nejoblíbenější je pro mě komiks kocoura Garfielda. Už jich mám doma asi dvacet.

J. N.Já připomenu něco ze sci-fi, třeba loni v létě jsem četl na chalupě na verandě celou sérii Nadace.

Někdo říká, že v létě není na čtení čas. Jak to máte vy?

V. N.Já většinou čas mám i během celého roku. V létě je to pravda trochu chabější, jsou prázdniny, jezdí se na výlety, člověk je unavený z něčeho jiného.

Máte vůbec čas na něco jiného? Co vás kromě knih baví?

V. N. U mě je to takové to starání se o okolí, o dceru. Jestli je to koníček, to si nejsem tak jistá, člověk to dělat musí. A potom mám korálky, ale to mě musí úplně popadnout. A i když dělám korálky, stejně si pak i večer lehnu ke knížce a čtu.

P. N.Já mám slepování papírových modelů a potom třeba i nějaký sport. Nejlepší jsou proto knížky o modelech.

J. N.Já také lepím hlavně ty papírové modely, to dělám po večerech. A když se zrovna nechce lepit, tak film nebo knížka.

Otázka pro
Jan Lebeda, autor knih pro děti, který žije v Mláce. Dvě z jeho knih se v loňském roce umístily v první dvacítce v celostátní anketě o nejčtenější dětskou knihu.

Co pro vás tento výsledek znamená?

Mít dvě knihy mezi nejúspěšnějšími dvaceti je nesporný úspěch, který mě velice potěšil. Anketa byla otevřena všem nakladatelstvím, spisovatelům a dětským čtenářům. Je to i jisté zadostiučinění. Vsadil jsem na psaní o přírodě formou pohádek, jejichž obsah vychází ze skutečných přírodních zákonů. Jsem rád, že se mi podařilo získat děti a někdy i jejich rodiče pro tento druh zábavy a poučení. Na druhou stranu si dobře uvědomuji, že čtenářská anketa není odbornou kritikou, a že se nemohu srovnávat s renomovanými profesionály klasiky, či současníky. Ale o to mi ani nejde. Nepíšu pro kritiku, nýbrž pro děti. Mám také úžasné štěstí na ilustrátory. Obrázky paní Študlarové z Vítějovic jsou samy o sobě kouzelnou pohádkou. Podobné je to s panem Tripesem z Komařic, vynikajícím realistickým kreslířem a spisovatelem. K úspěchu mých knih ale přispěly i školy a knihovny, kterým děkuji za všechna pozvání k besedám.

Mohou se děti těšit na něco nového?

Na druhé pololetí je připravena zatím poslední kniha o Medovníčkovi Medovníček a řeka Modrávka.

anketa - Jaká kniha vás v poslední době zaujala?

Petra Jouzová