Klíšťová encefalitida a lymeská borrelióza jsou dvě dnes již velmi známá onemocnění přenášená klíšťaty, která mohou mít i fatální následky. Přesto je mezi námi stále velmi málo těch, kteří využívají možnost nechat sebe nebo své děti očkovat.
„Očkování zatím existuje pouze proti klíšťové encefalitidě, ale proočkovanost je v republice pouze kolem třiceti procent, zatímco třeba v Rakousku v rizikových oblastech je to až devadesát procent obyvatel," informovala vedoucí oddělení epidemiologie jindřichohradecké hygienické stanice Lenka Weinerová.
V letošním roce zatím stanice eviduje pět případů encefalitidy a 45 nakažených borreliózou. „Čísla to nejsou konečná a ještě se mohou posunout nahoru. Patříme k okresům, kde je výskyt opravdu vyšší a dá se říci, že výskyt onemocnění kopíruje situaci v celé republice," uvedla.
Zatím nejhorší byl rok 2011, kdy bylo na Jindřichohradecku zaznamenáno 19 případů encefalitidy a 114 borreliózy.
Malý zájem o vakcíny proti klíšťové encefalitidě trápí i praktickou lékařku z Třeboně Ladislavu Šíchovou. „Na to, jak  mnoho je tady nakažených klíšťat, je zájem pacientů o očkování skutečně malý," potvrdila. Přitom, jak dodává, není to nějak velká finanční zátěž.

Ti, kteří se chtějí nechat očkovat, mohou využít nejrůznějších příspěvků. „Peníze na něj přidávají pojišťovny. Obzvlášť tady v Jihočeském kraji bych byla ráda, kdyby naočkovaných bylo víc," uzavřela lékařka Ladislava Šíchová.

Proočkovanost je obecně vyšší u dětí, jejich rodiče se ale většinou chrání jen repelenty. Najdou se naštěstí i výjimky: „Očkování má dcera i manžel a já se též na něj chystám. Klíšťovka se nemusí přenést klíštětem, ale i komárem a jinou havětí,"  říká Radka Krejčová z Chlumu u Třeboně.
Očkování jednoznačně doporučuje i jindřichohradecký dětský lékař Daniel Dražan. Z pacientů registrovaných v jeho ordinaci je očkováno dokonce 77 procent. „Doporučujeme ho dětem již od jednoho roku a očkujeme i rodiče," vyzdvihl.

zachycená onemocnění na Jindřichohradecku

klíšťová encefalitida
2010 - 8 případů
2011 - 19 případů
2012 - 8 případů
2013 - 17 případů
2014 (do září) - 5 případů


lymeská borrelióza
2010 - 76 případů
2011 - 114 případů
2012 - 67 případů
2013 - 76 případů
2014 (do září)  - 45 případů

Petra Jouzová