Každoročně se do tohoto projektu zapojují také knihovny na Jindřichohradecku a pro své návštěvníky si připravují nejrůznější doprovodné akce.
Městská knihovna v Jindřichově Hradci si kromě přednášek a výstav přichystala pro své klienty také Týden čtení, a to od 4. do 9. března, v rámci kterého vyhlásí „upomínkovou amnestii", kdy budou mít někteří zapomnětliví čtenáři možnost vrátit zapůjčené knihy bez nutnosti platit pokutu. V rámci dětského oddělení bude vyhlášen čtenář roku.
S podobnou nabídkou přichází také knihovna v Lomnici nad Lužnicí. Tamní čtenáři mohou využít možnosti bezplatně vrátit dlouho zapůjčené tituly každou březnovou středu. V ten samý den pak mohou zájemci získat registraci do knihovny zdarma. Kromě toho zve lomnická knihovna také na čtení  a vyprávění pohádek, které se bude konat každé pondělí od 16 hodin.
V Městské knihovně Dačice si pro návštěvníky na březen přichystali hned několik novinek. Tou první je nový katalogový systém, který mohou od března začít čtenáři využívat. Druhou a dlouho očekávanou novinkou je pořízení elektronické čtečky. „Od 15. března začneme klientům půjčovat také elektronickou čtečku. Budeme zkoušet, jaký o ni bude zájem," uvedla ředitelka dačické knihovny Zdena Chadimová. Elektronická čtečka by přitom mohla být zajímavá například pro studenty, neboť na ní naleznou především velké množství děl klasické literatury, která je doporučována jako povinná četba.
Dačická knihovna zároveň zahajuje oslavy 120 let od založení. Hlavní březnový program je tedy směrován právě na 15. března, kdy se v knihovně uskuteční Den otevřených dveří, kdy se noví zájemci mohou zaregistrovat zdarma. O tři dny dříve, tedy 12. března, si zájemci budou moci vyslechnout přednášku na téma současné dětské literatury.
Také knihovna v Českých Velenicích se každoročně k měsíci čtenářů připojuje. „Tradičně k nám chodí děti z mateřské školy a také ze školní družiny, kterým se tady líbí," uvedla českovelenická knihovnice Martina Kubatová. Kromě akcí pro děti bude v tamní knihovně po celý měsíc k vidění i prodejní výstava knih pro děti i dospělé.
Se skromnějším programem se zapojuje knihovna ze Suchdola nad Lužnicí. 21. března zde pro děti ze základní školy se svým představením vystoupí Marek Srazil, pedagog z mateřské školy, ale i autor knih pro děti a hudebník. „Jsem moc ráda, že se mi ho podařilo sehnat. Je velice oblíbený a dokáže děti zaujmout," těší se Renata Rohrbachová ze suchdolské knihovny.

kam do knihovny

Jindřichův Hradec, Dačice,
Třeboň, Chlum u Třeboně,
České Velenice,
Kardašova Řečice,
Lomnice nad Lužnicí,
Nová Bystřice, Nová Včelnice, Slavonice, Strmilov, Studená,
Suchdol nad Lužnicí
a dalších 51 neprofesionálních knihoven v obcích

Petra Jouzová