Na to, co vlastně kocovina je, a jak jí předcházet, se Deník zeptal jindřichohradeckého lékaře Lubora Kinšta, který vysvětluje: „Kocovina je příznakem toho, že vše neproběhlo tak, jak mělo, protože došlo k menší či větší otravě alkoholem, prakticky intoxikaci psychotropní látkou. Takovým stavům by se měl každý člověk snažit, pokud možno, vyhnout.“

Více, než spoléhat na různé preparáty, které spolehlivě před následky nadužívání alkoholu ochrání, je prý připravenost.

„Ten, kdo během roku prakticky nepije, je daleko více ohrožen, než ten, kdo si sem tam nějakou tu sklenku dá a ví přesně co od pití může čekat. Je zkrátka důležité znát svou míru a tu v žádném případě nepřekročit,“ říká doktor Kinšt.

Dodává: „Když už ke kocovině dojde, nejde ji vyléčit, lze maximálně utlumit některé její průvodní jevy. K tomu bych doporučoval nějaké šumivé analgetikum, které uleví od bolesti hlavy a přitom nepodráždí žaludek.“

Milan Soldán