Silné mrazy působí potíže hlavně dětem a starším lidem. Podle jindřichohradecké dětské lékařky Daniely Verdánové by hodně malé děti neměly do této zimy vůbec přijít. „Kojenci a batolata by měli být venku při mrazu pouze do mínus pěti stupňů Celsia. Předškolní děti pak do mínus deseti stupňů Celsia,“ informovala.

Záleží také na tom, zda ještě fouká vítr, protože ten je nepříjemnější než samotný mráz. Odstraňuje okolo těla teplý vzduch a rychleji ochlazuje organismus.

„Rodiče by děti měli oblékat přiměřeně počasí, protože někdy jsou děti oblečené stejně v plus deseti jako nyní. Přitom pokud je tepleji a dítě se hýbe, nemusí být oblečeno natolik jako v současných mrazech,“ sdělila dále lékařka.

Obecně by dítě mělo mít kromě dalšího oblečení hlavně rukavice, nejlépe palčáky, čepici a šálu.

Proto sledují nízké teploty také například v mateřských školách. „Dnes ráno jsme měli mínus devět a půl stupně. Přes den je ale kolem mínus pěti, takže ven chodíme. Pokud teplota klesne pod deset stupňů, jak slibuje předpověď, na vycházku nepůjdeme,“ popsala vedoucí učitelka dačické školky Za Lávkami Jindřiška Maršánová.

Na vycházce děti sledují a v případě, že by někomu byla velká zima, tak by se z procházky vrátili dříve. Podle lékařky Daniely Verdánové omrzliny dnes spíše nejsou. Pokud ale přece dojde k omrzlinám končetin, mohou se vložit nejprve do vlažnější vody a postupně oteplovat. Rozhodně je nedávat ihned ke zdroji velkého tepla, jako jsou kamna, horká voda, ohřívací polštářky nebo fén.

Omrzliny se dělí na jednotlivé stupně v závislosti na síle poškození. Od těch lehkých, které nejsou příliš nebezpečné a projevují se jen znecitlivěním prstů, až po těžké omrzliny, kdy hrozí zčernání a odumření tkáně.

Dobře nedělá mráz ani starším lidem. Venkovní procházky omezují proto také klienti domovů seniorů. „Obecně chodí naši klienti v zimě ven méně než v létě, a to hlavně z důvodu nebezpečí pádu. Hodně se jich pohybuje pomocí francouzských holí a riziko pádu je pro ně zbytečně vysoké. Proto ani v současných mrazech příliš ven nechodí,“ vysvětlil vedoucí jindřichohradeckého Domova seniorů Jiří Kubát.

Nejhůře přežívají tyto dny lidé bez domova. Při nocování venku v současných teplotách může člověk i umrznout. Podle informací z jindřichohradecké zdravotnické záchranné služby nejsou naštěstí zatím v regionu tyto případy. A to ani starších lidí, které by záchranáři přivezli se zdravotními obtížemi vzniklými v důsledku nízkých teplot.

Jak se chovat, když je mráz

Zde najdete, jaké teploty naměřili čtenáři Deníku

úterý 31. 1. 2012

Jindřichův Hradec
sídliště Vajgar, úterý 7 hodin ráno – mínus 11 stupňů Celsia
Chlum u Třeboně
- úterý 11,30 mínus 10 stupňů Celsia
Studená
- úterý, podle předpovědi při vyjasnění mínus 6 stupňů Celsia
Třeboň
- úterý 12 hodin mínus 4 stupně Celsia
Dačice
- úterý 7 hodin mínus 9,5 stupně