V ulicích měst a obcí se pohybují koledníci charity, kteří se prokazují průkazkou koledníka vystavenou Charitou ČR a potvrzenou příslušnou diecézní Charitou. Průkaz obsahuje podpisy odpovědných osob, případně i razítko diecézní Charity. Údaje na průkazu koledníka musí souhlasit s údaji v jeho průkazu totožnosti, který si dárce může taktéž vyžádat.

Parametry sbírky musí rovněž splňovat kasička, do které koledníci vybírají, musí být úředně zapečetěná místně příslušným městským či obecním úřadem nebo magistrátem. Číslo pokladničky musí souhlasit s číslem průkazky. Na kasičce je umístěna také nálepka se znakem Charity. Každá charita, případně farnost, která v daném místě organizuje Tříkrálovou sbírku, si může zvolit účel, na který peníze ze sbírky využije. Záměry pro využití darovaných peněz musí před konáním sbírky schválit Tříkrálová komise.

Jindřichohradecká charita má podle koordinátora sbírky Matěje Chmela jednatřicet kasiček. „Někteří koledníci jsou v okolních městech a obcích, kde není charita. Kontaktovali jsme ty, kteří chodili i vloni a nabrali jsme i nějaké nové. V Hradci se rekrutují hlavně z řad křesťanských skautů a lidí okolo farnosti," naznačil Matěj Chmel.

Na Dačicku letos působí 126 skupinek koledníků, nejvíce je jich v samotných Dačicích, a to 60, 37 působí ve Studené, 19 ve Slavonicích a 9 v Českém Rudolci. Podle koordinátora sbírky z Diecézní charity Jihlava Romana Mezlíka je koledníků zhruba stejně jako vloni. „Samozřejmě v menších obcích má koledování větší tradici, takže o koledníky není nouze. Ve městech už je to trochu problém, určitě by tam mohlo být koledníků víc," říká Roman Mezlík.

V Třeboni charita vybalila kasičkami 32 tříkrálových skupinek. Podle vedoucí charity Dany Zavadilové se podařilo počet koledníků naplnit. „Znamená to ale, hodně se kolem toho starat, sami o sobě se koledníci nehlásí," zmínila s tím, že zatím jsou i občané ke koledníkům hodně vstřícní.

NA CO PŮJDE VÝTĚŽEK SBÍRKY:

Charita Třeboň:

Pečovatelská služba Astra – zajištění běžných provozních nákladů a vybavení sociální služby pro seniory a zdravotně postižené osoby na Třeboňsku. (10 % z výtěžku sbírky)
Občanská poradna – zajištění běžných provozních a osobních nákladů sociální služby, která odborným sociálním poradenstvím pomáhá občanům řešit jejich obtížnou životní situaci (70 % z výtěžku sbírky)
Přímá pomoc osobám – v sociální a hmotné nouzi (5 % z výtěžku sbírky)
Sociálně terapeutická dílna Motýl – zajištění běžných provozních a osobních nákladů nové sociální služby pro osoby s mentálním a kombinovaným postižením (15 % z výtěžku sbírky)

Farnost Chlum:

Hospicová péče – příspěvek mobilnímu hospici Hospicová péče sv. Kleofáše v Třeboni (20% z výtěžku)
Péče o seniory a handicapované osoby – návštěvy ve spádovém Domově seniorů a Domě s pečovatelskou službou, finanční pomoc v podobě uhrazení zdravotních pomůcek nebo cestovného k lékaři pro osoby tělesně postižené (15 % z výtěžku)
Podpora smysluplného trávení volného času pro děti a mládež – příspěvky dětem ze sociálně slabých rodin na tábory, výlety (10 % z výtěžku)
Přímá finanční či materiální pomoc osobám v sociální i hmotné nouzi v ČR – pomoc zvláště pro matky samoživitelky, rodiny s více dětmi ve finanční tísni, osamoceně žijící osoby ve finančně a sociálně tíživé situaci, nákup potravin (25% z výtěžku)
Zahraniční podpora a fond krizové humanitární pomoci pro ČR i pro zahraničí – příspěvky osvědčeným zahraničním organizacím (30 % z výtěžku)

Farnost Suchdol:

Hospicová péče – příspěvek mobilnímu hospici Hospicová péče svatého Kleofáše v Třeboni (15 % z výtěžku)
Podpora Občanské poradny, kterou provozuje Oblastní charita Třeboň (30 % z výtěžku)
Podpora smysluplného trávení volného času dětí a mládeže ze Suchdola a okolí (zázemí je na faře v Suchdole nad Lužnicí a v Českých Velenicích). (20 % z výtěžku sbírky)
Přímá finanční či materiální pomoc osobám v sociální a hmotné nouzi v ČR – pomoc zvláště pro matky samoživitelky, rodiny s více dětmi a osamoceně žijící osoby (10 % z výtěžku)
Fond krizové humanitární pomoci v ČR i v zahraničí lidem při zasažení mimořádnými událostmi (povodně, požáry, chudoba, bezdomovectví, uprchlictví aj.), nákup potravin, ošacení nebo vybavení lidem v nouzi, případně převod finančních prostředků z Tříkrálové sbírky do Fondu humanitární pomoci (25 % z výtěžku)

Charita J. Hradec:

Poradna pro lidi v nouzi – podpora lidí, kteří se ocitli v nepříznivé životní situaci (30 % z výtěžku)
Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi – Podpora rodin s dětmi v tíživé sociální situaci (30 % z výtěžku)
Noclehárna sv. Antonína – na péči o osoby, které jsou bez přístřeší (30 % z výtěžku)
Potraviny pro potřebné – základní potraviny pro lidi v tíživé sociální situaci (10 % z výtěžku)