Ohňostroj ozářil hladinu rybníka Vajgar a přihlížely mu stovky malých i velkých diváků. Ne každý byl ale z velkolepé podívané nadšený.

„Pes se nám málem zbláznil štěkáním, přestaňte s tím, bude to pro město lepší," napsal na facebookový profil Jindřichohradeckého deníku přispěvatel s nickem Dandaa Danda.

Spíš ekonomickou stránku vidí v pořádání ohňostrojů Leoš Jeřela, který se na sociální síti přidal na stranu odpůrců. „Můžete, prosím, zjistit a zveřejnit, kolik stojí podobný ohňostroj? V Hradci se pořádají minimálně tři takové novoroční, lampionový, Den města. Každý rok se krátí dotace zájmovým sdružením, kromě ledního hokeje, tak by bylo dobré zjistit, jestli se v našem městě vyplatí zpívat a reprezentovat město, nebo být pyrotechnik?" oslovil na facebooku naši redakci.

Ne každý ale kritizoval. Podívanou si pochvalovala například Marta Kopačková.

„Náhodou, byl ohňostroj nádherný, zatím nejhezčí. Asi není levný, ale zas se tady aspoň něco děje. Naše kočka ho zaspala," zastala se pořadatelů.

Kolik se tedy vlastně ve městě ohňostrojů pořádá a na kolik vyjdou městskou kasu, jsme se zeptali tiskové mluvčí jindřichohradecké radnice Karolíny Průšové. Podle ní se ohňostroje pořádají každoročně dva. „Město samotné organizuje a platí ohňostroj, který bývá odpalován na Nový rok z městské věže. Ten stojí zhruba 50 tisíc korun bez DPH. Ten, který následuje po lampionovém průvodu, je v režii Kulturního domu Střelnice, z jejíhož rozpočtu je také placen," odpověděla na dotaz Jindřichohradeckého deníku Karolína Průšová. Jak upřesnil vedoucí Střelnice Radim Staněk, stojí jarní pyrotechnická show zhruba tolik, jako novoroční ohňostroj.

„Letos to bylo o něco více, tedy asi 60 tisíc bez DPH. Ohňostroj byl totiž částečně odpalován z plavidel, což je pochopitelně technicky náročnější," objasnil Radim Staněk.

Také město Třeboň pořádá každoročně dva ohňostroje. Ten novoroční vyjde podle informací referenta odboru kultury Luďka Švejcara na 90 tisíc korun s DPH. „Další se odpaluje při historických slavnostech na rybníku Svět, když Krčín odjíždí. Ten stojí 25 tisíc," dodal.