Živý had, který se táhl ulicemi města, parkem a zámeckým nádvořím, čítal kolem 1230 metrů.

„Patříme pod třeboňskou Praktickou školu, tak jsme přijeli rádi podpořit kuriózní nápad, stejně jako vloni jsme se přijeli zúčastnit vytvoření rekordního kapra na náměstí,“ uvedla pedagožka Praktické školy z Rapšachu Marie Snětinová.

Nadšení

Slunečné počasí nápadu opravdu přálo, takže se při něm děti dobře bavily. Navíc se jim povedlo být dvě hodiny mimo školní lavici.

„Líbilo se nám to, stejně jako se nám líbil vloni kapr,“ říkaly školačky Maruška Seichertová, Jitka Veithová a Simona Štěpková ze Základní školy Sokolská.

Nadšením se netajili ani žáci 5. A ze stejné základní školy. Na dotaz, jak se jim účast na živém řetězu líbila, se nadšeně překřikovali: „Bylo to super. Ale kapr byl lepší, to jsme museli být všichni v zeleném. No a teď jsme museli mít výrazné barvy, oranžové, žluté, červené nebo růžové.“ Barevné oblečení totiž bylo důležité, protože fotodokumentace byla tentokrát provedena přímo z vrtulníku. Ze staré radniční věže totiž přes domy do ulic na živý řetěz vidět nebylo.

I když svítilo sluníčko, ve stínu bylo trochu chladněji, ale ani to dětem dobrou náladu nezkazilo.

„Začátek byl moc hezký, to jsme si na náměstí všichni společně zazpívali písničku Okolo Třeboně, pasou se tam koně. Děti jsou spokojené, ale kapr se nám líbil víc, protože to bylo přímo na náměstí a také to bylo lépe zorganizované,“ doplnila učitelka Základní školy Sokolská Zdeňka Pecková.

Účastníci

Kromě jejich školy se zúčastnili žáci s pedagogy i z jejich břilické pobočky, pak také žáci ze Základní školy Na sadech, také z Praktické školy i z její pobočky v Rapšachu, Mateřská škola Sluníčko i se svou pobočkou na Kopečku a 3. mateřská škola.

„Celkem tu bylo kolem 1100 dětí a téměř sto kantorů,“ potvrdil ředitel Informačního a kulturního střediska Jaroslav Císař. Neobvyklý nápad vznikal podle jeho slov už v lednu a únoru, ale tentokrát zapsaný do knihy českých rekordů nebude.

„Chtěli jsme udělat jen něco ryze třeboňského, aby si i děti uvědomily, že do města patří. Šlo jen o vyjádření symboliky,“ vysvětlil Jaroslav Císař.

Plány

Třeboňáci se nejspíš nebudou nudit ani příští rok. Ve stejný den by totiž podle Jaroslava Císaře chtěli oslavit dvacetileté partnerství měst Třeboň a Schrems.

V současné době je vše v přípravách. Do projektu by se měly tentokrát zapojit české a rakouské dráhy. Pracovní název zatím zní Plnou parou do Třeboně a Schremsu.