Spadané listí, ořezané větve nebo posečená tráva bude ve městě nad Vajgarem již brzy končit v útrobách komunitní kompostárny. Radní již schválili zadání zakázky jak její stavební části, kterou bude realizovat společnost Swietelsky za 4,26 milionu korun bez DPH, tak dodávky technologického zařízení od firmy Some za 3,65 milionů korun.Jak uvedl místostarosta města Bohumil Komínek, má stát kompostárna ještě v letošním roce.

„Stavět se začne už 1. září a práce by měly skončit 31. října. Během stavby budou dodány i potřebné stroje a zařízení na zpracování kompostu," přiblížil Bohumil Komínek. Podle starosty města Stanislava Mrvky znamená kompostárna přínos pro město i jeho občany.

„Zelený odpad ze sběrného dvora nebudeme už vyvážet na skládku jako doposud, kde za uložení platíme, ale zpracujeme jej právě zde. Během pracovních hodin jej sem Hradečáci mohou vozit i přímo, takže nebudou již závislí pouze na sběrném dvoře. Výsledný produkt využijeme na úpravu městských zelených ploch, neboť kvůli podmínkám dotace ho po dobu pěti let nesmíme prodávat. Prakticky celý projekt je hrazený z grantů, takže nás to vyšlo velice dobře," vysvětlil starosta.

Na novou službu netrpělivě čekají zejména zahrádkáři, jako Josef Frühbauer z Otína. „Když se všichni pustí do údržby zahrádky, tak je kontejner ve sběrném dvoře hned plný. Je dobře, že přibude ještě další možnost, kam to odvést. I když já, jako správný zahrádkář, mám kompost vlastní," tvrdí Josef Frühbauer.