14.00 hod. - Volební místnosti se uzavřely, okrskové komise začínají se sčítáním hlasů. 

Připravujeme pro vás další aktuální zpravodajství z průběžných výsledků voleb a první ohlasy. 

Průběžné výsledky z regionu můžete sledovat ZDE.

13.30 hod. - Do uzavření volebních místností zbývá půl hodina. Před polednem mělo odvoleno 209 ze 419 voličů v Číměři. A předseda komise se vydal ke čtyřem voličům s přenosnou schránkou. Členové komise už s velkým náporem po poledni nepočítali. Mezi voliči byli také Marie a Vlastislav Tomanovi, kteří přiznali, že k volbám chodí pravidelně. "V komunálních volbách volíme pro sebe, prostě toho, koho známe," zmínila Marie Tomanová.

V sousedním Sedle bylo před 12. hodinou volit už 52 procent voličů. Do senátu odevzdalo hlas jen 30 procent.

V Lásenici bylo v poledne  už odevzdat hlas 38 procent voličů, ale pořád přicházeli další. 

10.35 hod. - Tři okrsky sídlí také ve 4. základní škole v Jindřichově Hradci. I tady je účast podobná, jako jinde, tedy kolem třiceti procent. "Večer jsme měli asi 25 procent, teď už by to mohlo být kolem těch třiceti," říká předsedkyně komise Martina Kučerová. I podle ní ale v sobotu už obvykle moc lidí nechodí. Ani zde se nezdá, že by lidé neměli zájem o senátní volby. "Zájem o ně je sice menší než o komunální, ale ne o moc," dodala.

Volit sem přišla i Alena Matičová, která k volbám chodí pravidelně. "Je to i určitá povinnost. Nemůžeme se potom zlobit, když něco nevyjde a něco se nepodaří," vysvětlila.

9.52 hod. - V 5. základní škole na sídlišti Vajgar v Jindřichově Hradci mělo večer odvoleno kolem 30 procent voličů. "Na to, že jsou dvoje volby, tak je to ale podle mě docela slabé," miní předsedkyně komise jednoho z tamních čtyř okrsků Eva Míková.Často si prý lidé ani neberou obálky pro volbu do Senátu.

Naopak ve vedlejší místnosi je účast v senátních i komunálních volbách prakticky stejná. "Když už lidé přijdou volit, volí v obou, jen výjimečně senátní nechtějí," uvedl předseda tamní komise Jakub Mrkvička. Velkou účast ale už dnes neočekávají.

9.28 hod. - Žádné problémy nezaznamenal tajemník jindřichohradeckého městského úřadu Karel Přibyl. "V pátek přišlo kolem 30 procent voličů. Je to obdobné jako v předchozích komunálních volbách," zmínil. Pokračoval, že mají vypozorováno, že je o něco větší volební účast v okrscích, kde je zástavba rodinných domků, oproti sídlištím s paneláky. 

Podle metodiky po uzavření volebních místností členové okrskové komise nejdříve sečtou hlasovací lístky do senátu a teprve poté se budou věnovat komunálním volbám.  A pak oboje výsledky najednou odvezou na přebírací místo. Zde podle Karla Přibyla do 15. hodin mohou dorazit již první komise z malých okrsků." Ale ze samotného Hradce to může být až kolem 22. hodiny, možná i později. Je 242 kandidátů a v nějvětším volebním okrsku na Nežárce při padesátiprocentní účasti bude nutné vysčítat až 600 lístků," vysvětluje. 

Ještě větší je okrsek číslo dvě, který zahrnuje mimo jiné Kláštěrskou ulici. Má kolem 1500 voličů, ale mezi nimi je asi šest stovek občanů, kteří mají trvalou adresu na městském úřadě. A u nich je malá pravděpodobnost, že vůbec  přijdou k volbám. Takže zde bude i nižší účast. 

9.16 hod. - Ani v sedmi okrscích sucholského přebíracího místa nebylo přes noc zaznamenáno nic mimořádného. "Do 22. hodiny mělo odvoleno 29,47 procenta voličů do komunálnbích voleb a 22,82 procenta do senátních," sdělil tajemník suchdolského městského úřadu Petr Vrchota. Největší okrsky sídlí v hasičské zbrojnici a  pak na městském úřadu. Sem po 14. hodině začnou přicházet vysčítané volební hlasy od jednotlivých okrskovýcuh komisí , kterých bude sedm. "Zhruba od poledne zde budeme mít dva pracovníky Českého statistického úřadu, kteří začnou výsledky sumarizovat," uvedl Petr Vrchota.

Podobné je to i v Nové Bystřici a v Českých Velenicích.

9.12 hod. - Rovněž v Dačicích přišlo v pátek podle vedoucí odboru vnitřních věcí Romany Maříkové kolem 30 procent voličů. Podle odhadů se nejdéle bude při sčítání hlasů, které vypukne po uzavření volebních místností, tedy po 14. hodině, čekat na dačický okrsek číslo čtyři v městském úřadě v Krajířově ulici. Ten má 660 voličů. 

9.06 hod. - "Vše je v pořádku," uvedla ráno mluvčí třebonškého městského úřadu Jitka Bednářová. Poznamenala, že akorát v pátek úřad vydával občanský průkaz dvěma voličům. "Ve městě je účast kolem 30 procent, v místních částech bude o něco nižší," zmínila Jitka Bednářová. Největší volební okrsek má číslo 9, je na obchodní akademii  a zahrnuje tisícovku voličů.

9.01 hod. - První den a noc na sobotu se z hlediska komunálních voleb obešly bez incidentů a problémů. Vyplývá to z ranních kontrol jednotlivých oksků. Z Jindřichova Hradce, Třeboně, Dačic i dalších míst přicházejí informace o odhadem třicetiprocentní účasti na volbách v první den. To většinou kopíruje situaci z předchozích voleb do obecních zastupitelstev. O něco mál nižžší je zájem o volby senátora. (nov)

8.05 hod. - V sobotu v 8 hodin se opět otevřely volební místnosti. Lidé mají možnost do 14 hodin odevzdat svůj hlas a rozhodnout tak o budoucí podobě radnic. 

Zpravodajství z prvního dne ZDE

Znovu pro vás budeme připravovat aktuální informace z průběhu voleb a posléze začneme přinášet první výsledky, ohlasy z volebních štábů. Proto zůstaňte s námi.

poutak