Koronavirus zasáhl do řízení Jihočeského kraje. Jeden z radních má od nedělního večera potvrzenou nákazu. Podle mluvčího krajského úřadu Radka Šímy virus pravděpodobně „roznesl“ pozitivní úředník, který se minulou středu účastnil jednání rady. Tu tvoří hejtmanka, její náměstci a další uvolnění i neuvolnění členové rady. U kterého z radních test prokázal nákazu koronavirem, nechtěl mluvčí s odkazem na ochranu osobních údajů upřesnit. Spekuluje se, že s koronavirem bojuje náměstek hejtmanky Jaromír Novák (ČSSD). „Nicméně lidé, kteří přišli s nakaženým radním do styku, tuto skutečnost vědí. Na základě zjištění pracovníků krajské hygienické stanice jsou postupně testováni,“ doplnil Radek Šíma. Výsledky testů dosud nejsou známy, zatím proto není jasné, zda se uskuteční čtvrteční zasedání krajského zastupitelstva, jehož se účastní právě i členové rady kraje.

Nákaza koronavirem je potvrzena i u jednoho zaměstnance Jaderné elektrárny Temelín. Ten je nyní v domácí karanténě a spolu s ním i dalších sedm pracovníků, kteří s ním přišli do kontaktu. Ti mají podle mluvčího elektrárny Marka Svitáka za sebou již první test, který byl negativní. V karanténě zůstanou až do doby, kdy budou známy výsledky druhého testu. „Bezpečnost elektrárny a její provoz tím nejsou nijak dotčeny a zůstávají v plném rozsahu,“ ujistil mluvčí elektrárny.

Ilustrační foto.
Koronavirus se objevil také v krumlovské nemocnici na oddělení hemodialýzy

Výrazně zpřísněná opatření, která se osvědčila, platí podle mluvčího už od počátku pandemie. Mezi ně patří například zásadní omezení služebních cest, důraz na elektronickou komunikaci a maximální hygienická opatření, včetně nošení roušek. „Jsme neustále v kontaktu s hygieniky i lékaři a sami navrhujeme opatření nad rámec běžné praxe,“ sdělil Marek Sviták. „Především díky tomu jsme od začátku pandemie zabezpečili vždy nepřetržitý spolehlivý provoz a dodávku elektřiny,“ dodal.

I českobudějovická Základní škola Máj I hlásí jeden potvrzený případ nákazy koronavirem. Podle internetových stránek školy nemá nakažená osoba žádné příznaky. Po konzultaci školy s Krajskou hygienickou stanicí Jihočeského kraje se tedy jedná o mírné riziko pro ostatní.

Testování na koronavirus. Ilustrační foto
Za sobotu přibylo na jihu Čech 43 nakažených nemocí Covid - 19

Vyučující a třída jsou od dnešního dne v karanténě. Pro ostatní žáky a zaměstnance současně platí z preventivních důvodů povinnost nosit ochranné prostředky k zakrytí úst a nosu ve společných prostorách školy. Toto opatření se ale nevztahuje na dobu výuky a pobyt žáků ve třídě, i když jej škola na svých stránkách doporučuje.

Podle Luboše Staňka, ředitele školy, se rodiče o případných dalších opatřeních dozví od třídních učitelů žáků. Informace jsou rovněž zveřejněny na webu. „Situaci průběžně konzultujeme s hygienickou stanicí a rodiče prosíme o zachování klidu,“ doplnil ředitel.