Dle předsedkyně představenstva holdingu Jihočeské nemocnice Zuzany Roithové po týdnu evidují covidová oddělení nemocnic snížení počtu hospitalizovaných. „Dostali jsme se pod pět set pacientů v rámci celého kraje, což je pozitivní zpráva,“ sdělila.

Některé nemocnice se tak připravují na otevření operačních sálů. „Mám zprávy, že minimálně dvě tři by k tomu už mohly mít volnou personální kapacitu,“ uvedla s tím, že se jedná o zahájení plánované péče, například operativy v rámci ortopedie.

Ilustrační foto.
Pacientů s covidem v jihočeských nemocnicích od minulého týdne ubylo

Raději počkají

V Prachaticích jsou opatrnější. S kroky k normálnímu režimu počkají až na začátek května. Trend pomalého snižování podle jejích slov rozhodně pokračuje. „Klesl nám počet pacientů na jednotkách intenzivní péče i připojených na plicní ventilaci,“ doplnila.

Skeptická je však k aktuálnímu nástupu dětí do škol a otevírání vybraných obchodů a služeb. „Zatím nejásám, protože nevím, jaké bude mít rozvolňování vliv. Obávám se agresivnější brazilské mutace,“ zmínila. Teprve nyní se totiž čísla dostala na úroveň podzimní vlny pandemie.

Ilustrační foto.
Kapacity nemocnic jsou na hraně, respirátory a nanoroušky mají opodstatnění

Vrací se k normálu

Jak informoval ředitel strakonické nemocnice Tomáš Fiala, jeho zdravotnické zařízení se pomalu ale jistě vrací i k necovidové péči. „Počty hospitalizovaných pacientů s koronavirem se u nás za týden rapidně snížily,“ informoval s tím, že během velikonočních svátků přijímali jeho zaměstnanci až stovku lidí denně. „Nyní máme asi jen padesát hospitalizací,“ upřesnil.

Z toho důvodu si nyní mohou dovolit pozvolný návrat k odloženým operacím. „Operace v současnosti plánujeme podle míry akutnosti a pokračujeme tak v zahájeném rozvolňovacím procesu,“ zmínil Fiala. Operace se ve Strakonicích mohou nyní dočkat například lidé s křečovými žilami, potížemi se žlučníkem či žlučovými cestami, gastroproblémy, šedým zákalem a také čekatelé na různé druhy gynekologických zákroků. „U těchto výkonů jsme ve skluzu, od pondělí proto jedeme na plné obsazení všech našich operačních sálů,“ vysvětlil ředitel strakonické nemocnice.

Zdravotnický personál jindřichohradecké nemocnice, který se stará v ochranných oblecích o covidové pacienty.
V zemi je koronavirem nejvíc zasažené Jindřichohradecko

I pobytových služeb

Dohnat chtějí také dočasně pozastavenou péči v konzervativních oborech jako jsou například neurologie či plicní medicína. „Toto se dotýká zejména odložených léčebných a diagnostických pobytů v těchto oborech. Věřím, že hodně pacientů se těší například na oční operace,“ uzavřel Tomáš Fiala.

Návštěva ve strakonické nemocnici.
OBRAZEM: Podívejte se s Deníkem na covidová oddělení strakonické nemocnice