Dočkat se může hned dvojího povýšení. Zatímco na první si dle odhadů českobudějovického biskupa Vlastimila Kročila počká minimálně rok, druhé má na dosah. Právě tyto události snad pomohly k tomu, že zastupitelé na vnitřní obnovu štuků a malby uvolnili 360 tisíc. Na první pokus se farnosti u nich nepodařilo získat 400 tisíc. Pro druhý ubrali, a také se k hlasování dostavilo víc zastupitelů kostelu nakloněných. „Polepšili“ se například místostarostka pro kulturu Kateřina Bláhová či radní Petr Havránek. „Pohoršili“ zase radní Alena Heršálková a Štěpán Kadilák.

Tábor má posílit o další národní kulturní památku. Podle diecézního stavebního technika Miloslava Vavříka jde už jen o administrativní tečku.

„Klokoty budou národní kulturní památkou. Návrh již schválila vědecká rada ministerstva kultury,“ upřesnil k zařazení, kterýn se pyšní hrad Kotnov, Stará radnice a část původního městského opevnění. V okrese se kostel zařadí k mostům v Bechyni a Stádlci a Kozímu hrádku v Sezimově Ústí.

Z ministerstva kultury nám vyjádření do uzávěrky vydání neposkytli.

Klokotský kostel.
Biskup Vlastimil Kročil: Jsem optimista, za 25 let se v Klokotech mnohé zlepšilo

Finanční pomoc města je proto na místě. Řekl Miloslav Vavřík před zastupiteli, kam přišel obhajovat příspěvek na financování již hotové obnovy interiérů významného poutního místa. I když minulý měsíc Klokotům 400 tisíc z rezervy městského rozpočtu neuvolnili, o měsíc později hlasováním prošlo 360 tisíc.
„Město by se na financování mělo podílet a mělo by být rádo, že takovou památku má,“ apelovala na kolegy Lenka Horejsková z TOP 09. Přesto silnou většinu na svou stranu nestrhla.

Z 26 přítomných zastupitelů se za pomoc postavilo 16 z nich. Jediným zcela proti byl komunistický zastupitel Václav Ebert. Jejich klub se vždy odvolává na církevní restituce.

Ministerstvo kultury kostelu na obnovu poslalo dva miliony, sama farnost přidala zhruba 700 tisíc. S pomocí městské kasy to pokryje celé náklady prací.

Barokní kostel v Klokotech.
Kostel v Klokotech může být první jihočeskou bazilikou

Spočívaly v nápravě porušených štuků a malby stropech. Přičemž hrozilo, že se zřítí sádrové kazety, které jsou připevněné ke stropu. Nové je i osvětlení a změny se dočkala i kancelář.

V minulosti bývalo národní kulturní památkou celé Staré Město. V roce 1961 se stalo památkovou rezervací a hned následující rok národní kulturní památkou, jako jediné v tehdejším Československu. Městský architekt Miloš Roháček upřesnil, že o tento status Staré Město přišlo vlivem restitucí na počátku 90. let. V opačném případě by se totiž bývalí vlastníci nedostali zpět ke svým zabaveným domům. Titul pak zůstal jen třem objektům a Klokoty se stanou čtvrtým.

Hlavní farář  klokotského kláštera Jiří Můčka si nemůže pobyt na Klokotech vynachválit.  Kulturní památka má prý svou nezapomenutelnou atmosféru, cítí tu klid a pohodu.
Po smrti Kateřiny zdědilo obec Klokoty město Tábor