„Pro záměr hovoří současný stav objektů, které již několik let, od doby, kdy je někdejší vedení města prodalo, chátrají," vysvětlila tisková mluvčí Třeboně Jitka Bednářová. Na stav objektu upozorňují jak místní, tak i turisté. „Neutěšený stav budov místní obyvatelé a návštěvníci Třeboně často spojují právě s městem, ačkoli jde o soukromý majetek. Původní záměr současné majitelky vybudovat zde hotel nebyl realizován," doplnila.

Možnost odkoupit budovu zpět do vlastnictví města se dostala i na jednání zastupitelů, nakonec ale o samotné koupi hlasováno nebylo. „Na programu jednání bylo původně schvalování nákupu, ale nakonec se tento bod vůbec nehlasoval. Pouze byla zastupitelům podána informace o tomto záměru," objasnila Jitka Bednářová. Zastupitelé také odsouhlasili, že bude vypracován posudek o ceně.

I tak ale na poslední schůzi došlo k debatě, zda a proč dříve prodaný majetek zase kupovat zpět. Jan Váňa, který stál v čele města v době prodeje bývalé radnice, v diskuzi na jednání zastupitelstva předeslal, že zásadní při samotném jednání o koupi bude následný záměr, co s budovou. „Nákup za tolik peněz je významný a záměr proto bude pro jednání zastupitelů rozhodující. Doufám, že bude jasně specifikován," uvedl.

Dobře zvážit možnost nákupu radil na jednání i další opoziční zastupitel Jiří Masojídek. „Můžeme regulovat, co tam vznikne, když si to koupí někdo jiný. Záleží na tom, co by tam město povolilo," zmínil a upozornil tak na jeden z argumentů, který v úvodu jednání uvedl místostarosta Josef Pindroch. Ten všechny seznámil s důvody, které město k možné koupi vedou.

Podle jeho vysvětlení jde o jednu z dominantních historických budov na hlavním třeboňském náměstí. „Chceme zabránit tomu, aby budovu koupil někdo, kdo by jí použil k záměru, který by se neslučoval s názory nás tady a předpokládám i s názory občanů města," vypověděl Josef Pindroch. Jak dále doplnil, za šest let technický stav objektu začíná být neuspokojivý. „Budova ale není v havarijním stavu," upozornil. Nákupem chce ale město právě zabránit případnému zanedbání technického stavu budovy.

Občané podle něho také upozorňují na to, že s odchodem úřadu z centra města odtud zmizel život. Právě k navrácení dění do centra by tak mohlo přispět budoucí využití nemovitosti. O tom, co by zde mohlo vzniknout, ale zatím vedení města mluvit nechce. „Již nyní se tím zabýváme, jednáme o budoucích záměrech, ale zatím nic není stoprocentní a nebylo by vhodné něco zveřejňovat. Zastupitele i veřejnost budeme informovat včas," dodal Josef Pindroch.

Koaliční zastupitelé jsou vesměs pro, aby město bývalou radnici koupilo zpět. Například podle Augustina Blízka je jisté, že současný stav nedělá dobrý dojem. „Každý řekne, v Třeboni mají vprostřed náměstí barák, který jim chátrá. Proč s tím městský úřad něco neudělá. Nikdo se neptá, kdo je majitel. Chátrá to nám všem," upozornil v diskuzi.

Podobný názor má i Antonín Doležal, který v debatě také vystoupil. Podle něho by se v této věci mělo rychle začít něco dělat. „Je to jedna z největších budov v centru. Chátrá. Sice má svého majitele, ale je to vizitka města, jestliže dopustí, aby chátrala v centru taková budova. To si nemůžeme dovolit," míní.

Budovu by město mohlo koupit za stejnou cenu, za níž ji samo před lety prodalo, tedy za 14 milionů korun. Otázkou zůstává, kolik by bylo potřeba investovat, aby budova byla reprezentativní a provozuschopná. „Bude se to odvíjet od jejího využití," informoval Josef Pindroch zastupitele. Důležité také bude, zda by bylo možné získat i nějakou finanční pomoc z dotací.

Nyní by mělo dojít ke zpracování znaleckého posudku. „Další informace můžeme podat na konci ledna po jednání zastupitelstva," uzavřela tisková mluvčí Jitka Bednářová.

Petra Lejtnarová