Především proto, že každoročně na středoškolské úrovni dochází k velkému úbytku studentů, rozhodlo se krajské vedení sektoru školství v čele s radním za KSČM pro tuto oblast Tomešem Vytiskou nepříznivou situaci začít řešit.„Jsme nyní na úplném začátku procesu, ale musíme nějak adekvátně reagovat na úbytek studentů a učňů v Jihočeském kraji," uvedl Tomeš Vytiska po pondělní schůzce, na níž sezval zástupce jihočeských obcí s rozšířenou působností.

Podle jeho informací je jednou z možností, jak se s poklesem počtu studentů pokusit vyrovnat například i slučování některých středních škol. „O všech možnostech ale budeme jednat se všemi, kteří mají s touto problematikou něco společného. Řešení zkrátka stále hledáme," předeslal krajský radní.

K určitým změnám by v případě, že se kraj do řešení této problematiky pustí, mohlo dojít i v Jindřichově Hradci, jak uvedl starosta města Stanislav Mrvka.

„Kapacitně nevyužitá je například budova Střední odborné školy a středního odborného učiliště v Jáchymově ulici. Není proto vyloučeno, že by se tam v budoucnu mohla sestěhovat dvě vzdělávací zařízení. V každém případě mohu Hradečáky uklidnit, že žádná střední škola se u nás určitě rušit nebude," tvrdí Stanislav Mrvka, který se účastnil schůzky u krajského radního pro školství Tomeše Vytisky.

„Jednání jsou teprve v zárodku a vyjadřovat by se město mělo na kraji někdy začátkem srpna," doplnil hradecký starosta.

V Třeboni zatím situaci ve středním školství nemohou komentovat, a to především z důvodu nedostatku informací. V lázeňském městě ale již před časem ke slučování škol došlo a obavy z dalšího zde tak nejsou moc velké.

Jak řekl krajský radní pro školství Tomeš Vytiska, jednání budou dlouhodobá. „Myslím si, že řešení této situace nebudeme znát v kratší době něž přibližně půl až tři čtvrtě roku," upřesnil.

Pro Dačice je udržení škol prioritou

V pondělí 8. července se uskutečnilo setkání starostů obcí s rozšířenou působností Jihočeského kraje. Jednání bylo svoláno uvolněným radním za KSČM pro školství Krajského úřadu v Českých Budějovicích Tomešem Vytiskou za účasti vedoucí odboru školství, mládeže a tělovýchovy Hany Šímové a pracovníka odboru Jiřího Moravce. Na setkání, kterého jsem se zúčastnil jako pozvaný zástupce města Dačice, nám byla představena koncepce navrhovaných změn středního školství v Jihočeském kraji. Změny se týkají i města Dačice.

Vzhledem k těmto skutečnostem jsem pověřil zástupce města, místostarostu Jana Bartoška, do jehož kompetencí patří i záležitosti týkající se školství, k jednání o této problematice s radním Tomešem Vytiskou. Pan místostarosta bude o jednáních průběžně informovat radu města a zástupce koaličních stran.

K dané situaci uvádím, že pro naše město je prioritou dodržení koncepce školství města Dačice, jejíž součástí je i zachování všech středních škol v našem městě.

Vlastimil Štěpán, starosta Dačic

kdo vlastní budovy škol

Jindřichův Hradec

město: obchodní akademie

kraj: gymnázium, zdravotnická škola, střední odborná škola a učiliště

Dačice

město: gymnázium

kraj: střední škola technická a obchodní, střední odborné učiliště zemědělské

Třeboň

město: střední odborné učiliště zemědělské

kraj: obchodní akademie, gymnázium, rybářská škola

České Velenice

kraj: střední škola

Zdroj: katastr nemovitostí